Dintre statele Parteneriatului Estic, Moldova se apropie cel mai rapid de standardele UE

Dintre statele Parteneriatului Estic, Republica Moldova a implementat cele mai multe reforme şi se apropie cel mai rapid de standardele Uniunii Europene – constată studiul „Indicele Integrării Europene a statelor Parteneriatului Estic”, ediţia a treia, elaborat de un grup de 50 experţi din ţările Parteneriatului Estic. La Chişinău raportul a fost prezentat de către IDIS „Viitorul”, transmite IPN.

Directorul organizaţiei, Liubomir Chiriac, a declarat că, deşi Moldova se află în topul reformatorilor, sunt totuşi foarte multe restanţe în ceea ce ţine educaţia în domeniul integrării europene şi informarea populaţiei privind vectorul european.

Potrivit raportului, în ultimul an, Republica Moldova a menţinut cele mai intensive relaţii cu UE şi a demonstrat o ajustare continuă a legislaţiei şi a politicilor sale la cele europene. Moldova este urmată de Georgia, Ucraina şi Armenia în clasamentul ţărilor reformatoare. Ţările cu cele mai multe restanţe sunt Azerbaijan şi Belarus.

Moldova rămâne totuşi în urma Ucrainei la capitolul dialog politic, comerţ, integrare economică şi cooperarea în diferite sectoare cu UE. La fel, Moldova este depăşită de Georgia la capitolul economie de piaţă şi la implementarea condiţiilor necesare pentru crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător.

În acelaşi timp, Moldova are cele mai dezvoltate contacte interumane şi este cel mai mare beneficiar de asistenţă din partea UE per capita. La capitolul democraţie aprofundată şi durabilă, Moldova înregistrează cele mai bune rezultate cu excepţia independenţei justiţiei, unde se clasează pe locul doi după Georgia, precum şi la capitolul luptei cu corupţia, unde împarte prima poziţie cu Georgia. În schimb, Moldova a avansat considerabil la capitolul drepturilor omului, având în vedere că este prima ţară din PE care a adoptat legea anti-discriminării (Legea privind asigurarea egalităţii) în conformitate cu cerinţele de bază ale UE.

Expertul Leonid Litra a menţionat că, în pofida progreselor înregistrate în domeniul democraţiei şi bunei guvernări, Moldova mai are probleme la capitolul transparenţă decizională, depolitizarea instituţiilor de drept şi reforma justiţiei.

Pentru prima dată indicele de comparare a performanţelor între cele şase ţări (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina) a fost publicat în 2011.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE