Dinamica arată o scădere a numărului cererilor puse pe rol de CEDO în privinţa Moldovei

Agentul guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Lilian Apostol, evidenţiază necesitatea consolidării capacităţilor de examinare la nivel naţional a cererilor care ajung la CEDO şi prevenirii încălcărilor denunţate. Lilian Apostol a declarat miercuri, 18 februarie, la o conferinţă de presă, că Republica Moldova ocupă în continuare un loc de frunte printre ţările care depun cele mai multe cereri la CEDO. Totodată, dinamica arată o scădere a numărului cererilor puse pe rol în privinţa Republicii Moldova.

Din numărul total de cereri care vizează Republica Moldova, în atenţia curţii intră în jur de 10-15%. Lilian Apostol a explicat că mulţi dintre cetăţenii care se adresează la CEDO percep curtea ca pe o altă instanţă în care pot fi contestate deciziile instanţelor naţionale. „Curtea europeană nu are acest rol. Ea nu examinează astfel de cereri, ci examinează anumite probleme prin prisma convenţiei care nu se referă la contestarea unuia sau altui act administrativ”, a notat Lilian Apostol.  

Numărul încălcărilor constate în anul 2014 este într-o uşoară creştere comparativ cu 2013. Comparativ cu cifrele din perioada 2009-2013, numărul încălcărilor este în descreştere. Cea mai mare parte din cererile examinate se referă la condiţiile inumane din instituţiile de detenţie şi neexecutarea sentinţelor. În premieră pentru Republica Moldova, în 2014 CEDO a remarcat existenţa problemelor în materie de provocări în sfera procedurilor penale şi probleme în implementarea măsurilor asiguratorii în materia civilă pentru asigurarea custodiei copilului.

Agentul guvernamental a menţionat că este în creştere volumul de cereri în care se pretinde încălcarea unor drepturi în regiunea transnistreană. În anul 2014 din regiunea transnistreană au fost comunicate 17 cauze. „Cererile provenite din regiunea transnistreană este un subiect extrem de sensibil. Moldova nu are controlul efectiv, nu poate preîntâmpina anumite încălcări provenite din regiune, dar volumul de cereri de acolo creşte”, a declarat Lilian Apostol.

Din punct de vedere al impactului financiar, anul 2014 relevă diminuarea sumelor dispuse pentru compensaţii. În anul de referinţă, statul a achitat despăgubiri în sumă totală de 8,7 milioane, comparativ cu 10,3 milioane de lei în anul 2013.

  • lilian apostol despre cedo.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.