Din vară va fi pilotat un sistem digital de documentare a accidentelor rutiere

Din vară va fi pilotat un sistem digital de documentare a accidentelor rutiere în cadrul sistemului informațional E-dosarul contravențional. Dacă acum se fac măsurări și datele se înscriu pe hârtie, iar procedura poate dura și o oră, datorită tehnologiilor informaționale documentarea accidentelor rutiere va lua mult mai puțin timp. Se vor face fotografii la fața locului și acestea vor fi încărcate în sistem în format digital, transmite IPN.

Serghei Diaconu, secretar general al Ministerului Afacerilor Interne, a declarat la o masă rotundă dedicate siguranței rutiere că măsura respectivă va decongestiona și traficul rutier întrucât mașinile implicate în accidente vor elibera mai rapid carosabilul.

Serghei Diaconu a amintit și despre proiectul de lege care a trecut de prima lectură în Parlament și vizează modificări la Codul Contravențional și Codul Penal pentru înăsprirea pedepselor pentru șoferii care circulă cu viteză excesivă, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente cauzele ale accidentelor rutiere. Pentru depășirea vitezei cu mai mult de 50 km/oră gradual va fi suspendat dreptul de a conduce. Iar după expirarea termenului de suspendare a acestui drept, șoferul va trebui să urmeze și instruiri pentru a-și redobândi carnetul. Același lucru este stipulat și în cazul șoferilor care nu acordă prioritate pietonilor repetat în decursul unui an.

Secretar general al MAI s-a referit și la o modificare legislativă care vizează zonele în care șoferii trebuie să circule cu o viteză de 30 km/oră. Este vorba despre adiacentul școlilor, grădinițelor, spitalelor, zonele de agrement, parcuri, zonele istorice ale orașului. „Vom cere de la autoritățile publice locale să instaleze acele indicatoare, să delimiteze clar aceste zone, iar poliția deja lucrează ca în aceste zone să facem mai multe filtre, mai multă patrulare”, a precizat Serghei Diaconu.

În total, pe teritoriul Republicii Moldova sunt marcate 1670 de treceri de pietoni. În municipiul Chișinău sunt 929 de treceri de pietoni, dintre care 490 sunt dirijate. „De multe ori apare critica din ce considerente la trecerile de pietoni nu se  află continuu polițiștii. Noi nu avem atâția polițiști ca să putem asigura atâtea treceri de pietoni. Pentru aceasta este și necesar să avem o infrastructură, o modalitate mai inteligentă în procesul de siguranță pentru pietoni, ca aceasta cumva să aducă beneficiul tuturor”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției.

Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de lege potrivit căruia neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliștilor urmează să fie sancționată cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale, cu aplicarea a cinci puncte de penalizare. În prezent sunt prevăzute amenzi de la 18 la 30 de unităţi convenţionale cu aplicarea a patru puncte de penalizare. Proiectul de lege urmează să fie votat în lectură finală în Parlament.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.