Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat organizează, în contextul sărbătorilor de iarnă, prima ediție a Bienalei Diasporei. Evenimentul va avea loc în data de 26 decembrie, ora 18.00, la Palatul Republicii, transmite IPN.
Participanții Bienalei vor fi nominalizați la cinci categorii: „Jurnaliști în diasporă”, „Medici fără frontiere”, „Din nou acasă” (migrați reveniți care s-au remarcat în diverse domenii); „DOR cu talent” (participanți ai programului DOR care au reușit în diverse domenii promovând Republica Moldova) și „Cu drag pentru acasă” (băștinași implicați în Proiectul de Dezvoltare Locală MiDL).
Valentina Geamănă, care și-a confirmat participarea la eveniment, a imigrat în Italia acum 18 ani, iar timp zece ani a atras fonduri pentru 20 de proiecte realizate în Republica Moldova. A început cu proiectele care vizau școli și grădinițe, după care s-a orientat către școlile auxiliare și școlile pentru copii cu necesități speciale. Au urmat proiectele în penitenciarele pentru minori și femei, apoi cele pentru școlile internat etc. Valentina Geamănă spune că cel mai important lucru pe care încearcă să-l aducă în Moldova este antreprenorialul social. „Acest eveniment este important pentru că în felul acesta facem cunoștință cu activitatea conaționalilor noștri din alte țări. Vedem care și ce face, care sunt rezultatele și bunele practici, facem un schimb de informații despre proiectele pe care le desfășurăm”, a menționat Valentina Geamănă.
Ion Poia, originar din orașul Ungheni, a locuit mai mulți ani în Irlanda. Acum opt ani, a revenit în țară, iar astăzi este președintele Asociației Obștești „Ungheneni de Pretutindeni”. „As vrea foarte mult să nu să se piardă legătura dintre moldovenii plecați și cei de acasă. Poate așa probabilitatea ca ei sa revină va fi mai mare. Pentru că adevărata bogăție a țării sunt oamenii”, a spus tânărul.
Svetlana Lisagor Vergis este fondatoarea și președintele unei asociații de moldoveni din Grecia, care activează din 2010. Este corespondent în Grecia pentru mai multe publicații din Moldova. Bienala Diasporei, spune ea, este o inițiativă frumoasă, iar obiectivele puse de organizatori sunt binevenite, în special formatul networking, care ar putea dezvolta inițiative și colaborări dintre instituția organizatorică și diasporă. „Noi, cei care am depășit etapa de experimentare în organizări de evenimente ce țin de cultură, obiceiuri și alte noțiuni, suntem la alt nivel de promovare a Republicii Moldova, îndrăznesc să spun că o facem în cel mai serios mod”, a mai spus Svetlana Lisagor Vergis.
Potrivit Victoriei Eșanu-Gavriliță, consultant principal al Biroului Relații cu Diaspora, la eveniment au fost invitate 31 de personalități, printre care demnitari de stat, reprezentanți ai diasporei, migranți reveniți, unii dintre care deja și-au confirmat prezența. Evenimentul are pretenția să devină o platformă de comunicare pentru cei care intenționează să revină acasă cu ocazia sărbătorilor de iarnă, să aprecieze persoanele din diasporă care au obținut rezultate în diverse domenii de activitate, să încurajeze migranții, dar și să intensifice dialogul dintre Guvern și Diasporă.