Din 6 septembrie începe perioada de desemnare a candidaților la alegerile locale

Din 6 septembrie începe perioada de desemnare a candidaților la funcțiile elective pentru circumscripțiile de nivelul II. Este vorba despre candidații în consiliile raionale și municipale, precum și la funcție de primar al municipiilor Chișinău și Bălți, precizeazăă Comisia Electorală Centrală.

Conform prevederilor Codului Electoral, desemnarea candidaților are loc după constituirea consiliilor electorale de circumscripție, dar nu mai devreme de 60 de zile înainte de ziua alegerilor. Dreptul de a desemna candidați pentru alegeri îl au candidații independenți, dar și partidele politice înregistrate până la data intrării în vigoare a hotărârii Comisiei Electorale Centrale cu privire la stabilirea datei alegerilor locale generale. Desemnarea candidaților poate fi efectuată și de blocurile electorale constituite și înregistrate în condițiile prevăzute de Codul Electoral.

În cazul partidelor politice și blocurilor electorale, procedura de desemnare a candidaților are loc prin aprobarea în cadrul ședințelor organelor abilitate ale formațiunilor. În cazul candidaților independenți se cere constituirea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii acestuia.

Procedura de desemnare a candidaților independenți include și etapa de colectare a semnăturilor de către persoanele care își înaintează propria candidatură și/sau grupurile de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de primar și de consilier al consiliului local. Formularele listelor de subscripție vor putea fi solicitate de la consiliul electoral de circumscripție de nivelul doi, începând cu data de 19 septembrie curent.

Informațiile despre alegerile locale generale pot fi accesate pe pagina web oficială a Comisiei Electoarele Centrale, la rubrica „Alegeri locale generale 2023”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.