Din 1 martie 2023, refugiații din Ucraina care caută protecție temporară pe teritoriul Republicii Moldova vor beneficia de mai mult suport din partea autorităților. Consiliul Europei a lansat la Chișinău un nou proiect dedicat refugiaților, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației, transmite IPN.
William Massolin, reprezentantul Consiliului Europei, spune că Republica Moldova are nevoie de sprijin în gestionarea fluxului de refugiați atât timp cât războiul este în desfășurare. Activitatea Consiliului Europei nu este axată doar pe recomandări, dar și pe asistență țintită, contribuind la consolidarea unui sistem de azil și migrație rezilient. William Massolin a amintit că Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Consiliului Europei în 1995 și a beneficiat de suportul necesar pentru instaurarea democrației. „Am lucrat pe o sumedenie de proiecte, cum ar fi: combaterea violenței, apărarea drepturilor omului, democrației ș.a.”, a precizat reprezentantul Consiliului Europei.
Jana Costachi, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, spune că noul mecanism care prevede consolidarea protecției drepturilor refugiaților și migranților din Republica Moldova fac autoritățile să regândească aceste sarcini din toate perspectivele. „Acest proiect al Consiliului Europei răspunde unei înțelegeri pe care o avem și noi la MAI, să acționăm astăzi, dar să avem o agendă pe termen mediu și lung. Trebuie să nu acceptăm și să nu tolerăm discriminarea. Acțiunile noastre trebuie orientate pe nevoia fiecărei persoane, inclusiv prin consolidarea capacităților autorităților locale. Avem nevoie de un cadru legislativ ancorat pe acest subiect. Refugiații vor beneficia de protecție temporară din 1 martie 2023 și până în 1 martie 2024”, a spus Jana Costachi.
„Noi înțelegem că am putea ajunge într-o situație în care va trebui să activăm planul de contingență. Noi monitorizăm fluxul de imigranți din Ucraina și acesta nu reprezintă îngrijorări. Cu toate acestea, trebuie să fim pregătiți pentru un asemenea scenariu și să asigurăm protecția refugiaților ucrainenilor. Orice suport al partenerilor de dezvoltare este necesar”, a mai declarat secretarul de stat.
Leyla Kayacik, reprezentant special al Consiliului Europei, a menționat că „proiectul lansat astăzi va ajuta la consolidarea rezilienței sistemului de primire a refugiaților. Acest lucru va oferi mai multă stabilitate și va facilita accesul la sănătate și alte servicii”.