Analogii de insulină și dispozitivele medicale vor fi compensate în premieră, începând cu 1 iulie, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, pentru pacienții care suferă de diabet zaharat și cei care suportă intervenții chirurgicale. Persoanele vor avea acces gratuit la teste, lanțete pentru monitorizarea zilnică a glicemiei, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare. Dispozitivele medicale vor fi disponibile în toate farmaciile contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Despre aceasta a anunțat ministrul sănătății, Ala Nemerenco, la o conferință de presă, transmite IPN.
„Odată cu includerea în lista cu medicamente compensate, pacienții vor avea acces gratuit la șapte denumiri comune internaționale de analogi de insulină. Trebuie doar să meargă cu rețeta la farmacie și să ridice preparatul de care are nevoie. La fel este și cu dispozitivele medicale, compensate în premieră”, a menționat ministrul sănătății.
Persoanele care primesc îngrijiri paliative în condiții de ambulatoriu vor avea acces gratuit la 11 denumiri internaționale comune de medicamente compensate în proporție de 100%. La fel, copiii de peste cinci ani și adulții cu tulburări de spectru autist vor beneficia pentru prima dată de un medicament compensat. „Circa 20 de alte denumiri comune internaționale de medicamente indicate în tratamentul mai multor maladii au fost completate cu doze și forme farmaceutice noi, fiind reintroduse în lista celor compensate ca urmare a autorizării acestora de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”, a mai afirmat Ala Nemerenco.
„Anul acesta în Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală a fost prevăzută la capitolul medicamente și dispozitive medicale compensate suma de 864 de milioane de lei pentru compensarea dispozitivelor medicale și analogilor de insulină”, a precizat directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon.
Pentru informații suplimentare poate fi accesat site-ul oficial al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină sau site-ul Ministerului Sănătății.
La începutul lunii februarie, Guvernul a aprobat regulamentele care au permis cetățenilor să beneficieze de compensarea dispozitivelor medicale din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pentru tratamentul în condiții de ambulatoriu al persoanelor înregistrate la medicul de familie. Circa 130 de mii de persoane cu diabet zaharat urmează să beneficieze de teste și lanțete pentru determinarea glicemiei și alte peste două mii vor avea acces gratuit la pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare.