Diminuarea contribuției angajatorului la bugetul asigurării sociale va contribui la reducerea economiei tenebre în Republica Moldova. De această părere este Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piață, exprimată în cadrul emisiunii „Fabrika”, la postul de televiziune Publika TV. În opinia economistului, modificările propuse de Partidul Democrat pe segmentul fiscal vor rezolva mai multe probleme existente în sistem, transmite IPN.
Potrivit lui Roman Chircă, chiar dacă este vorba despre un an electoral, măsurile propuse vor avea efecte pe termen lung și creează precedente pozitive. „Cel mai relevant cred că este diminuarea acelei contribuții aferente salariilor achitate de angajator, de la 23% până la 18%, pentru că nu campaniile „Nu plăti salariile în plic!” pot duce la eradicarea fenomenului plăților tenebre, ci o măsură fiscală”, a spus Roman Chircă. Potrivit lui, este o mișcare semnificativă și companiile mici și mijlocii vor putea deja să angajeze personal în mod oficial.
Deputatul democrat Sergiu Sârbu crede că efectele acestei inițiative se vor face simțite în maximum trei luni. Potrivit lui, în primul rând vor resimți efectele reformei cetățenii de rând, pentru că vor ridica salarii mai mari în condițiile în care va fi diminuată cota de impozitare pe venit și se va dubla scutirea personală. „Acest pachet de legi nu a apărut într-o zi-două. Noi ani de zile discutăm, căutăm soluții la politica fiscală pentru a avea, pe de o parte, încasări la buget, pe de altă parte, să nu existe o povară fiscală foarte mare și, totodată de a scoate economia pe alb pentru că, după toate statisticile, noi suntem o țară săracă, salariul mediu și minim este mic, suntem la coada țărilor europene, dar putem observa că avem încă vreo două bugete tenebre”, a remarcat politicianul.
Marți, la un briefing de presă după ședința săptămânală a Partidului Democrat, premierul Pavel Filip, prim-vicepreședinte al formațiunii, a declarat că impozitul pe venit aplicat persoanelor fizice va fi redus de la 18% la 12%. Contribuția angajatorului la bugetul asigurării sociale de stat urmează a fi redusă de la 23% la 18%, iar scutirea personală privind impozitul pe venit va fi majorată până la 24 de mii de lei.