Dificultăţile politice împiedică buna implementare a reformelor şi angajamentelor asumate faţă de UE. Republica Moldova a înregistrat progrese moderate în privinţa procesului de integrare europeană în perioada octombrie-decembrie 2014. Totodată, au fost înregistrate şi numeroase restanţe. Concluziile au fost formulate în raportul „Euromonitor”, care prezintă evoluţiile şi provocările în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, realizat de către Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup, transmite IPN.
La o conferinţă de presă la IPN, expertul asociat al ADEPT, Mariana Kalughin, a menţionat drept realizare mai multe acţiuni care vizează reformarea justiţiei. În mod special, aceste acţiuni au ţinut de elaborarea şi promovarea unor proiecte de acte normative, precum numirea judecătorilor şi selectarea judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie, proiectul de lege referitor la instruirea procurorilor, judecătorilor şi a altor persoane care contribuie la înfăptuirea justiţiei. Expertul a menţionat că restanţele principale în procesul de implementare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei sunt reformarea organelor Procuraturii. Această restanţă a cauzat ratarea a 1,8 milioane de euro, bani care urmau a fi oferiţi de către Uniunea Europeană pentru reformarea justiţiei. O altă restanţă constituie elaborarea normelor de conduită şi integritate în cadrul organelor de ocrotire a normelor de drept la nivel naţional.
La capitolul drepturile fundamentale ale omului, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan, a menţionat că, pe final de mandat, legislativul nu a reuşit să promoveze un şir de legi menite să asigure o mai bună protecţie de acestor drepturi. Nu a fost adoptat în lectură finală proiectul privind introducerea unei cote de reprezentare minimă a femeilor şi bărbaţilor în sfera politicului, pentru asigurarea promovării participării active a femeilor la luarea deciziilor. De asemenea, nu a fost găsit un consens asupra candidaţilor pentru funcţia de Avocaţi ai poporului.
Igor Boţan a mai spus că numărul cazurilor de tortură a înregistrat o descreştere cu aproximativ 8% în 2014, faţă de anul 2013. Dar aceste cifre rămân de ordinul miilor. Tot anul trecut, Republica Moldova a pierdut la CEDO 24 de dosare, cu 5 mai mult decât în 2013.
Expertul economic Iurie Morcotîlo a spus că, în pofida iniţierii procesului de planificare pe termen mediu a politicii fiscal-bugetare, s-au înregistrat restanţe în ceea ce priveşte adoptarea bugetului pe anul 2015. Disfuncţionalitatea legislativului atât înainte, cât şi după alegerile parlamentare, a cauzat lipsa unui buget aprobat în termenele stabilite de lege. Situaţia respectivă măreşte semnificativ nivelul de incertitudine în economia naţională şi amână pe un termen nedeterminat aprobarea unor modificări esenţiale în politica fiscal-bugetară.
La componenta economică, directorul executiv al Asociaţiei „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor, a menţionat că fundamentul necesar pentru buna implementare a Acordului de Asociere cu UE a fost fisurat şi aceasta va compromite mersul reformelor în 2015.
La capitolul progrese, expertul Denis Cenuşa a menţionat simplificarea eliberării certificatului fitosanitar pentru export, prin reducerea cu 50% a numărului de documente solicitate de la agenţii economici, ceea ce va diminua costurile de obţinere a certificatului fitosanitar la export cu 70% şi a timpului de aşteptare cu 50%.
„Euromonitor”-ul este un produs elaborat trimestrial în scopul informării şi stimulării participării active a publicului în dezbaterile legate de procesul de integrare europeană.