Diferendul transnistrean ar putea fi soluţionat după modelul Cehiei, prin delegarea unor drepturi lărgite regiunilor, însă fără ca acestea să aibă drept de veto. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Republicii Cehe, Miloš Zeman, care se află într-o vizită în Moldova. Oficialul a avut o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Parlament.
Preşedintele ceh şi-a exprimat sprijinul Cehiei pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. „Statutul de neutralitate a Republicii Moldova, stipulat în Constituţie, nu constituie un impediment pentru procesul de integrare europeană a ţării”, a subliniat Miloš Zeman, menţionând că ţara sa sprijină Republica Moldova pe calea integrării europene.
Igor Corman a spus că apropierea de Uniunea Europeană este un drum complex şi lung, dar tot ceea ce se face este pentru modernizarea ţării. „Suntem foarte interesaţi ca şi regiunea transnistreană să fie implicată în Acordul de Asociere. Succesele Republicii Moldova pe calea integrării europene reprezintă o bază solidă pentru reunificarea ţării”, a declarat preşedintele Parlamentului.
În altă ordine de idei, şeful legislativului a apreciat faptul că Cehia este cel mai mare importator din Uniunea Europeană de vinuri moldoveneşti, subliniind că există potenţial pentru extinderea exporturilor şi pentru alte produse, cum ar fi fructele şi legumele.
Igor Corman şi Miloš Zeman au salutat organizarea la Chişinău a Forumului de afaceri „Moldova - Cehia”, menţionând importanţa diversificării cooperării comercial-economice şi investiţionale moldo-cehe şi dezvoltarea parteneriatelor de afaceri între agenţii economici din cele două state.