Diaspora Republicii Moldova va fi subreprezentată la alegerile parlamentare din anul 2018. Aceasta pentru că cetățenii moldoveni plecați peste hotare vor fi reprezentați în viitorul Parlament doar de trei deputați. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Geopolitica” de la postul de televiziune Noroc TV, transmite IPN.
Sergiu Litvinenco, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate, spune că dacă la viitoarele alegeri parlamentare se va menține prezența la vot așa cum a fost la ultimele alegeri prezidențiale, ponderea votului unui cetățean moldovean din Italia va fi de nouă ori mai mică, decât puterea electorală a unuia din Rusia. „În raport cu stânga Nistrului, puterea electorală a unui vot a unui cetățean din Italia față de altul din regiunea transnistreană va fi de 15 ori mai mică. Practic, aceasta înseamnă că un vot al unui cetățean din stânga Nistrului valorează atât cât 15 din Italia”, spune Sergiu Litvinenco.
Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice a Academiei de Științe a Moldovei, consideră că vina pentru numărul mic de circumscripții care vor fi deschise peste hotarele țării o poartă parlamentarii, care nu au făcut calculele corecte atunci când au adoptat legea. „Puteau să pună 80-90 de mii de alegători să fie arondați la o circumscripție în țară și atunci peste hotare ar fi fost cu mult mai multe. Eu, de asemenea, consider că peste hotare trebuiau să fie cu mult mai multe circumscripții ținând cont de realitățile din Republica Moldova, dar dacă s-a votat cu majoritate aceasta, asta este”, spune Victor Juc.
Igor Bucătaru, șeful echipei de analiză a Promo-LEX, a menționat că asociația pe care o reprezintă a făcut propriile calcule conform cărora peste hotarele țării trebuiau să fie constituite șase circumscripții. „Pentru Europa – trei circumscripții, pentru CSI – două și pentru America – o circumscripție. Pentru noi contează criteriile să fie neutre, fixe și în baza lor, fără vreun partizanat politic, să vedem la ce rezultat ajungem”, a spus Igor Bucătaru.
Comisia Națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a luat decizia de a acorda regiunii transnistrene, în baza circumscripțiilor create, două mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar pentru diasporă vor fi acordate trei mandate la alegerile parlamentare din 2018, care urmează să fie desfășurate în baza sistemului mixt, adoptat în vara acestui an de către Parlament.