Cetățenii moldoveni, aflați peste hotare, nu vor putea vota la alegerile parlamentare din 24 februarie în baza buletinelor de identitate și a pașapoartelor expirate. Curtea Constituțională a respins sesizarea avocatului poporului prin care s-a solicitat examinarea constituționalității interzicerii votării pentru moldovenii din diasporă, în baza actelor expirate, transmite IPN.
În sesizare, avocatul poporului, Mihail Cotorobai, menționează că interdicția pentru cetățenii moldoveni de a vota peste hotare în baza buletinului sau pașaportului expirat este contrară Constituției. În opinia sa, interdicția este un tratament diferențiat în raport cu cetățenii care votează în țară, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii. Potrivit lui Mihai Cotorobai acest tratament diferențiat aduce atingere substanței drepturilor electorale ale cetățenilor din diasporă și încalcă dreptul acestora de a alege.
Ca urmare a examinării, Curtea Constituțională precizează că valabilitatea pașaportului reprezintă singura exigență impusă de către legislator pentru cetățenii Republicii Moldova care doresc să voteze în secțiile de votare constituite peste hotarele țării. „Exigența votării cu un pașaport valabil peste hotarele țării este justificată de politicile statale ale evitării fraudării votului, menținerii unei legături dintre stat și cetățeni și încurajării deținerii de acte de identitate valabile”.
Curtea mai subliniază că termenul de valabilitate al pașapoartelor este de 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta necesară pentru exercitarea dreptului de a alege. „Alegerile parlamentare sau prezidențiale au loc, de regulă, o dată la patru ani. În acest sens, ele sunt previzibile. Perioada dintre scrutine este suficient de mare pentru a le permite cetățenilor care vor să voteze să solicite eliberarea unui pașaport valabil. Ei își pot rezolva din timp problemele legate de valabilitatea pașapoartelor lor, chiar fără a fi nevoie să se deplaseze în țară”, se mai spune în decizia CC.
De asemenea, Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările depuse de reprezentanții Partidului Socialiștilor și reprezentanții blocului electoral ACUM care au solicitat verificarea constituționalității deciziei Guvernului privind stabilirea secțiilor de vot peste hotarele țării.
Curtea a statuat că pentru a se constata o încălcare a dreptului la vot, trebuie să fie atestată o ingerință în esența acestuia. Potrivit CC, autorii sesizărilor nu demonstrează cum ar fi afectată esența dreptului la vot prin adoptarea măsurilor contestate. Curtea observă că Guvernul a stabilit numărul de secții de votare care urmează a fi deschise în străinătate. Din perspectiva controlului de constituționalitate, Guvernul nu a afectat esența dreptului la vot al cetățenilor moldoveni cu drept de vot aflați peste hotarele Republicii Moldova, ci dimpotrivă, a întreprins măsuri pentru a asigura posibilitatea votării pentru cetățenii aflați în afara țării. CC menționează că această concluzie se bazează, inclusiv pe un studiu efectuat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căruia unele state europene nu le permit cetățenilor care trăiesc în afara țării să voteze după trecerea unei anumite perioade de timp. Totodată, altele le permit acestora să voteze doar cu permisiunea statului-gazdă. Cetățenii Republicii Moldova își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare din alte țări sau la secțiile de votare din Republica Moldova.
Ambele decizii sunt definitive, nu pot fi supuse niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.