Dialogul este elementul-cheie pentru integrarea minorităţilor şi edificarea statului

Într-o societate polarizată, unde nu există unitate, nu pot fi soluţionate problemele majore ale comunităţilor. De trecutul tragic, prin care a trecut Republica Moldova, nu sunt vinovaţi cetăţenii de aici - ruşii, ucrainenii, bulgarii etc. - fiecare încearcă să se manifeste şi să-şi demonstreze existenţa. Astfel, problema minorităţilor nu poate fi rezolvată prin şcoli sau alte măsuri similare, ci doar prin dialog. De această părere este şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, care s-a expus în cadrul mesei rotunde „Minorităţile şi consolidarea unei societăţi incluzive: Moldova, Ucraina şi practica internaţională”, de organizată de Institutul de Politici şi Reforme Europene (IPRE) la Chişinău.

Martin Sieg, directorul executiv al IPRE, a subliniat importanţă promovării în Republica Moldova a unei societăţi incluzive, în care fiecare să se simtă parte a societăţii. „Este foarte important să abordăm relaţia dintre minorităţi, pentru că aceasta ar mişca lucrurile într-o direcţie pozitivă. Dialogul este principalul element în stabilirea consensului pe orice problemă. Un alt element este necesitatea evitării extremelor care pot avea efecte negative şi ar aduce la noi conflicte”, a spus Martin Sieg.

Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Ulrike Knotz, a declarat că partidele politice nu trebuie să implice minorităţile etnice în scopuri electorale. „Conflictele de identitate devin conflicte nesoluţionate. Rezultatul este un stat slab şi cu probleme mari în realizarea reformelor. Ambasada germană a implementat mai multe proiecte în domeniul social şi toate au relevat acelaşi lucru - tinerii percep diversitatea etnică nu ca o problemă, ci ca un subiect de mândrie. A venit timpul ca politicul să ia exemplul tinerilor. În opinia mea, diversitatea etnică şi lingvistică a societăţii moldoveneşti este în realitate o mare şi preţioasă resursă a ţării. Este nevoie de o abordare grijulie a acesteia”, a spus ambasadoarea.

Başkanul autonomiei Găgăuz-Yeri, Irina Vlah, a afirmat că autorităţile de la Chişinău trebuie să menţină un dialog constructiv cu toate minorităţile şi, pentru a evita conflictele, să se consulte cu fiecare în parte. Totodată, reprezentanţii autonomiei, prezenţi la eveniment, au spus că Găgăuzia este parte componentă a Republicii Moldova şi, în pofida unor divergenţe, experienţa cu această minoritate poate fi considerată pozitivă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.