Guvernarea de la Chişinău trebuie să dialogheze cu autorităţile din autonomia găgăuză pentru a depăşi situaţia creată după ce Adunarea Populară de la Comrat a decis desfăşurarea unui referendum privind statutul amânat al Găgăuziei la autodeterminare externă. De această părere este analistul politic, Igor Boţan. În aceeaşi ordine de idei, analistul politic Anatol Ţăranu, a spus pentru IPN că autorităţile centrale ar putea organiza mese rotunde pentru a putea vorbi cu populaţia, nu doar cu politicienii din autonomie, dar şi pentru a explica riscurile acţiunilor preconizate pentru societate.
„Guvernanţii trebuie să aibă un dialog cu autorităţile din Găgăuzia pentru că în afara dialogului pur şi simplu nu există soluţii. Aceasta este grav. Guvernarea de la Chişinău nu trebuie să uite că a început a guverna cu aşi în mânecă şi dacă a fost posibil la nivel naţional să se guverneze aşa, să nu se mire că în regiune, de asemenea, se operează cu aşi din mânecă”, a subliniat Igor Boţan.
Analistul consideră că aceasta este partea proastă a guvernării cu aşii din mânecă. „Cei care au criticat folosirea aşilor la asta s-au gândit – că vor veni timpuri când şi alţii vor dori să se folosească de aşi. Cei din Găgăuzia au susţinere puternică din afară, dar şi din interior li se dă pretext să folosească aşii. Dar trebuie să se dialogheze, să li se zică să renunţe la aceste acţiuni, să se conducă doar de lege, să nu se facă nimic ce duce la nedumeriri, să se vadă împreună care sunt soluţiile cele mai bune pentru Moldova. Nu trebuie să se recurgă la ameninţări şi acţiuni de forţă, pentru că ar fi un colaps pentru actuala guvernare”, a opinat Igor Boţan.
Analistul politic, Anatol Ţăranu, consideră că deja au fost ratate mai multe oportunităţi pentru rezolvarea situaţiei din sudul ţării. „Cu Găgăuzia trebuia să se muncească sistemic mai mulţi ani. Acum în Găgăuzia trebuie găsite acele forţe politice care ar putea susţine Chişinăul, este nevoie de lucrat mult cu populaţia. Politicienii din Găgăuzia pot fi influenţaţi foarte puţin, deoarece ei sunt susţinuţi de ruşi care au perseverat mai mult în sprijinul acordat decât Chişinăul. Ar putea fi organizată o masă rotundă a forţelor politice şi a societăţii civile pentru a se căuta soluţii, pentru a se discuta”, a remarcat Anatol Ţăranu.
Analiştii consideră că acţiunile centrifuge ale politicienilor din autonomie sunt susţinute atât de forţe din interior, precum Partidul Comuniştilor, cât şi din exterior – de Rusia. Igor Boţan spune că pretextele pentru comportamentul politicienilor din Găgăuzia le-a dat actuala guvernare, care atunci când adoptă decizii, se conduc uneori de interese pe care doar ea le ştie.