Mai mulţi experţi salută dialogul membrilor Consiliului Marii Adunări Naţionale cu premierul Valeriu Streleţ şi cu şeful Parlamentului, Andrian Candu. Aceştia au declarat în cadrul emisiunii Fabrica de la Publika TV că prin dialog pot fi depăşite mai multe probleme, însă critică revendicările ultimative ale protestatarilor, transmite IPN.
Vitalie Gămurari, expert în drept internaţional, a menţionat că atunci când există o problemă sunt 2 negociatori, şi negociatorii ştiu, în primul rând, să asculte. Expertul crede că o bună parte din protestatari chiar vor o schimbare, însă nu toţi. „Fiecare popor îşi alege conducerea. De ce, când s-a făcut referendum pentru a alege preşedintele prin vot direct nu s-a lucrat cu populaţia, iar acum se cere acest lucru? Demisia nu este o soluţie, există proceduri legale care trebuie urmate. Oamenii vor schimbări, dar istoria a demonstrat de atâtea ori că de obicei de astfel de situaţii cineva se foloseşte?”, a menţionat expertul.
Politicianul Valentin Crîlov este convins că dirijorii acţiunii date se află departe de Republica Moldova. „Eu cred că revendicările poartă un caracter ultimativ. Guvernarea actuală merită critică şi nu numai, dar sunt ferm convins că opoziţia actuală nu este pregătită se preia puterea în stat. Oamenii au temei de a protesta, dar în mare măsură aceştia sunt manipulaţi şi cred că este vorba despre încă un atac asupra statalităţii ţării”, a spus Crîlov.
Ghenadie Cosovan, fost viceministru de interne, a salutat dialogul, dar nu este de acord cu manipulările care se fac cu oamenii ce vor schimbarea. „S-au creat nişte sperietori şi se ţine de ele. Manipulatorii, cei care au provocat criza, nu vor o anchetă veritabilă privind jaful din sistemul bancar. În Republica Moldova activează 3 clanuri care stau în umbră şi acum cred că li se duce pământul de sub picioare şi se tem că nu vor mai reuşi să ajungă la putere”, a subliniat Cosovan.
Expertul permanent al emisiunii, Cristian Tabără, a spus că o guvernare are motive să fie criticată, dar cei care pretind că duc vocea protestatarilor nu o fac de fapt. „Am auzit că se cer demisii ca şi cum acestea chiar ar fi soluţii pentru problemele oamenilor. Este evident că aceşti purtători de cuvânt al protestatarilor se descalifică şi mai mult fiindcă într-o parte spun una şi în altă parte spun alta. E păcat că buna credinţă a protestatarilor este folosită”, a afirmat Cristian Tabără.
Protestul cetăţenilor nemulţumiţi continuă a 5-a zi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Printre revendicările protestatarilor este demisia conducerii ţării şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Şi preşedintele, şi premierul, şi şeful legislativului au anunţat că nu-şi vor da demisia şi că alegerile anticipate ar adânci şi mai mult criza în care se află ţara.