Comisia Electorală Centrală (CEC) are pregătite toate instrumentele necesare pentru a asigura desfăşurarea alegerilor cu caracter liber şi corect. Însă aceasta nu depinde doar de mecanismele CEC, ci şi de societate în ansamblu, şi de clasa politică. Alegătorii moldoveni trebuie educaţi să nu mai accepte cadouri electorale, iar politicienii trebuie obligaţi să desfăşoare campanii electorale corecte. Despre aceasta au discutat participanţii la dezbaterea publică cu tema: „Cadrul de reglementare şi asigurare a alegerilor parlamentare 2014: garanţii, inovaţii, provocări şi pericole”, desfăşurată de Agenţia IPN în parteneriat cu Radio Moldova.
Vicepreşedintele CEC, Ştefan Urîtu, a remarcat că însăşi numirea datei alegerilor în acest an a fost neobişnuită, s-a întâmplat încă în luna mai, anterior data era o enigmă până la lansarea campaniilor electorale. „CEC în această componenţă a dobândit mai multe lucruri care ar vorbi despre independenţa şi imparţialitatea ei. Comisei i s-a transmis în posesie deplină clădirea în care îşi are sediul. Bugetul al doilea an este stabilit de către Parlament, se elimină factorii care anterior îi deranjau pe unii observatori. Este practic la faza finală registrul de stat al alegătorilor, registrul funcţionarilor electorali, avem 4200 de calculatoare care vor fi puse la birourile electorale, care se planifică să fie circa 2 mii la număr”, a comunicat Ştefan Urîtu.
Vicepreşedintele CEC a adăugat că operatorii vor fi în stare să verifice dacă o persoană care se prezintă la vot a votat deja. „Şi aceasta este încă o garanţie pentru alegeri libere şi corecte. Cabinele de vot şi urnele vor fi unificate. Secţiile de votare vor fi dotate cu acelaşi tip de cabine, de aceeaşi culoare. Raportările vor fi operative prin intermediul aceloraşi calculatoare. CEC a susţinut examenul la standardele ISSO, standarde de securitate şi calitate a serviciilor, este şi acesta un indice a pregătirii noastre”, a comunicat Ştefan Urîtu.
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expertul permanent al proiectului, Igor Boţan, a remarcat că tot ceea ce a reuşit CEC este încununarea efortului de 20 de ani. „E un prilej de optimism. Soluţiile găsite de CEC sunt bune. Structura CEC e în concordanţă cu cele mai bune practici internaţionale. Dar totul depinde de noi. Singura problemă vizează voinţa politică a legislatorului. Mă refer la barierele pentru partidele foarte mici şi pentru partidele foarte mari. Pragul electoral mare şi redistribuirea resturilor am numit-o „formula lui Robbin Hood” deoarece defavorizează partidele mari sau blocurile electorale”, a specificat Igor Boţan.
Directorul executiv al Centrului de Tineret „Pligrim-Demo” din Comrat, Mihail Sirkeli, a adăugat că nu totul depinde de CEC şi de organele electorale, multe lucruri depind de politicieni şi de alegători. „Din punctul meu de vedere campania viitoare va avea probleme ce ţin de finanţarea campaniilor şi partidelor, şi cu prezentarea în mass-media. Vom vedea ce va fi în domeniul finanţării campaniei electorale şi reflectării acesteia. Nu s-a modificat Codul Electoral, şi acum sunt în Parlament 2 proiecte de legi, dar nu s-a reuşit adoptarea lor. Nu există voinţă politică de a schimba regulile de joc”, a spus Mihail Sirkeli.
Experţii au remarcat că societatea trebuie educată pentru a nu-şi da votul pentru nişte cadouri electorale dând exemplul Norvegiei unde cetăţenii s-ar simţi înjosiţi dacă li s-ar propune un cadou în schimbul susţinerii la alegeri.
Dezbaterea publică cu tema: „Cadrul de reglementare şi asigurare a alegerilor parlamentare 2014: garanţii, inovaţii, provocări şi pericole”, este ediţia XXXII din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.