Dezbaterea electorală la care au participat persoanele de încredere din partea lui Igor Dodon, consilierul socialist Ion Ceban, iar din partea Maiei Sandu, deputatul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc, a fost „una aprinsă, plină de acuzaţii reciproce”, dar, spre deosebire de dezbaterile dintre candidaţi, aceasta a fost „mai săracă în erori factologice”. Autorii sic! au decis să verifice acuzaţiile celor doi politicieni şi le-au prezentat într-un nou articol, citat de IPN.
Ion Ceban a declarat că „Maia Sandu este cea care împreună cu Şleahtiţchi au reintrodus Istoria Românilor în şcoli...”. Afirmaţia este falsă, notează autorii articolului sic! deoarece Istoria Românilor se predă în şcolile din Republica Moldova, cu mici întreruperi, de la declararea independenţei până azi, inclusiv pe perioada cât la putere a fost comunistul Vladimir Voronin (2001-2009), Ministerul Educaţiei nu a schimbat denumirea obiectului predat în şcoli.
O altă declaraţie este a lui Vadim Pistrinciuc: „Vreau să-i mulţumesc domnului Igor Dodon că l-a votat în 2012 în calitate de preşedinte pe Nicolae Timofti, un unionist declarat...”. sic! subliniază că afirmaţia este manipulatoare. În 2012, proaspăt plecat din Partidul Comuniştilor, Igor Dodon a votat pentru alegerea lui Nicolae Timofti în calitate de preşedinte numai după consultări cu acesta şi înaintarea a zece condiţii, numite de socialist „Testul statalităţii”.
Ion Ceban a mai spus: „Domnul Dodon pe problema Crimeii a spus exact ceea ce a spus şi Trump”. Afirmaţia este manipulatoare, căci poziţia lui Trump pe problema Crimeii e diferită de cea a lui Igor Dodon expusă la postul RTR Moldova. Trump îl acuza în septembrie 2016 pe Obama că i-a permis lui Putin să ia Crimeea şi că „oamenii îi iartă asta lui Obama”. Ion Ceban, probabil, face referire la un citat rupt din contextul unui interviu din 2014, în care Trump declara că „Putin deja e acolo (în Crimeea). Dar eu nu sunt acolo. Obama e acolo.”, se precizează în articolul sic!
În cadrul dezbaterii, reprezentantul Maiei Sandu, Vadim Pistrinciuc a spus: „PSRM a susţinut referendumul anticonstituţional din Găgăuzia”. Această afirmaţie este catalogată de autorii articolului ca fiind parţial adevărată. În februarie 2014 pe teritoriul regiunii autonome Găgăuzia a avut loc o consultare a populaţiei la tema aderării la UE sau la Uniunea Euroasiatică. Organizatorii din regiune au numit acest exerciţiu referendum, cu toate că el nu a fost recunoscut de CEC şi nu a avut nicio consecinţă juridică. Chiar dacă PSRM ca partid nu a participat la organizarea „referendumului”, liderul PSRM Igor Dodon a condamnat de nenumărate ori public acţiunile legale pornite contra acestora.
Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. sic! este un proiect al Agenţiei de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova.