Dezbateri: Ce soluții propune statul pentru familiile rămase fără remitențe

Remitențele, conform datelor Biroului Național de Statistică, alcătuiesc 28% din veniturile familiilor cu copii din sectorul rural. Cetățenii plecați la muncă peste hotare, în perioada pandemică, au trimis mai puține remitențe în țară, iar o bună parte din acestea chiar au încetat să o facă, având în vedere că și-au pierdut și ei veniturile. Subiectul a fost discutat în cadrul unor dezbateri publice organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Organizația Internațională pentru Migrațiune (OIM), în cooperare cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit Annei Gherganova, șefă a Direcției Politici Ocupaționale și de Reglementare a Migrației în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, statul dispune de anumite instrumente de susținere a persoanelor care au rămas fără remitențe, dar acestea nu sunt suficiente. Persoana care nu are de muncă trebuie să se adreseze la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, să-și înregistreze statutul de șomer și doar atunci va putea beneficia de ajutor de șomaj. La începutul pandemiei, a fost triplat bugetul pentru plata ajutorului de șomaj, fiind planificate circa 100 de milioane de lei. Dacă nu este vorba de șomeri, există programul de ajutor social, fiind majorat venitul minim garantat pentru familiile care au rămas fără venituri.

Directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru, a precizat că persoanele care solicită ajutor de șomaj trebuie să aibă stagiu de cotizare. Persoanele care au muncit peste hotare și acum s-au întors în țară nu întotdeauna pot confirma acest stagiu de cotizare. Unii au lucrat la negru și nu li s-au reținut contribuții în fondurile de asigurări sociale. În prima jumate a anului, au fost persoane care au depus cerere pentru ajutorul de șomaj dar nu au putut beneficia de el pentru că nu au avut stagiu de cotizare.

Dorina Roșca, președinta Institutului European pentru Studii de Dezvoltare din Paris, a spus că unii migrați s-au întors în țară cu anumite economii. Sunt remitențe care nu se văd.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.