Detonarea barajului de la Nova Kahovka este o catastrofă ecologică și umanitară, opinii

Regimul Putin este în agonie, iar detonarea barajului de la Nova Kahovka confirmă acest lucru. O spune deputatul PAS, Oazu Nantoi, potrivit căruia în Rusia ar avea loc conflicte interne care generează acțiuni iraționale. Fostul ministrul al Apărării, Anatol Șalaru, spune că prin detonarea barajului Rusia și-ar dori să împiedice contraofensiva ucraineană, sacrificând astfel Crimeea care riscă să rămână fără apă, notează IPN.

Potrivit reprezentanților guvernării de la Chișinău, distrugerea digului de la Centrala hidroelectrică Nova Kahovka reprezintă un act de disperare a conducerii de la Kremlin, care încearcă astfel să forțeze negocierile de pace.

„În piramida puterii din Rusia au apărut fisuri și conflicte interne. E suficient să ne amintim declarațiile scandaloase ale lui Prigojin, cel din fruntea unei unități militare private. Atacurile lui frontale împotriva ministrului Apărării din Rusia. În plus, Kremlinul nu știe cum să acționeze considerând că frontiera Rusiei este una sacră și nimeni nu se va atinge de ea. Și când colo, în regiunea Belgorod, niște militari care se declară că ar fi rușii care au venit să elibereze Rusia de Putin, fac ravagii. Stresul continuu al Federației Ruse îi determină la asemenea pași absolut iraționali, cum ar fi aruncarea în aer a acestui baraj. E un proces de agonie a regimului Putin, această agonie va dura. Astfel, cresc și riscurile pentru că singura linie roșie nedepășită de Kremlin este neutilizarea armamentului tactic nuclear. În rest, vedem totul: crime împotriva umanității, crime de război și această catastrofă care echivalează cu utilizarea armamentului de exterminare în masă” , a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În urma detonării digului infrastructura de alimentare cu apă a Crimeii a fost distrusă, iar consecințele ecologice, economice și umanitare sunt similare unui atac cu bomba nucleară, spune comentatorul Nicolae Negru.


„Rușii se tem de această contraofensivă a ucrainenilor și astfel încearcă s-o stopeze. Dar e o încetinire pe termen scurt. Pentru că chiar și în aceste condiții pot fi atacate pozițiile Rusiei de pe malul stâng al Niprului. A doua ipoteză este că Rusia încearcă să sperie Occidentul, o joacă pe nebunul, pe smintitul. Distrugerea digului e ceva asemănător cu aruncarea unei bombe nucleare, sunt consecințe economice, ecologice, umane. Rusia vrea să spună că dacă se continuă, încă mai poate reacționa și e vorba de centrala nucleară de la Zaporojie. E o disperare a rușilor, nu au putere să lupte cu armata ucraineană și recurg la ultimele șanse pe care le au”, a spus editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru.

„Prin acest gest Rusia a vrut să provoace o criză umanitară. Rusia vrea să așeze Ucraina la masa negocierilor prin declanșarea acestei crize, care nu înseamnă doar inundații, este o catastrofă, s-au înecat zeci de mii de animale. Prin acest gest Rusia a vrut să descurajeze conducerea Ucrainei, deși nu cred că armata ucraineană planifica contraofensiva pe această linie. Pierderile pentru agricultură, pierderile pentru Crimeea sunt foarte mari, sunt milioane de hectare de pământ care nu vor mai fi irigate. Rusia demonstrează că e gata să sacrifice Crimeea, doar pentru a încetini contraofensiva”, spune ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru.

Ieri, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan,
a avut discuții telefonice atât cu liderul de la Kiev, cât și cu cel de la Moscova. Președintele turc a propus crearea unei comisii internaționale formată din reprezentanți ONU care va analiza cine se face vinovat de dezastrul de pe cursul râului Nipru, întrucât cele două state beligerante se acuză reciproc de detonarea digului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE