Deținuții care vorbesc despre ilegalitățile din penitenciar se aleg cu dosare, declarație

În pușcăriile din Moldova deținuții nu se supun gardienilor, ci grupărilor criminale conduse de așa-zișii „hoți în lege”. Aceștia dețin controlul și își impun propriile reguli, cu acordul tacit al administrației. Deținuții care refuză să li se supună sau încearcă să vorbească despre ilegalitățile din penitenciar, sunt pedepsiși. Sunt crunt bătuți și chiar se aleg cu dosare penale fabricate. Despre aceasta a vorbit Vitalie Czine, președintele organizației neguvernamentale „Genavavita”, care apără drepturile deținuților și foștilor deținuți.

„Un om care ajunge acolo trebuie să trăiască în lumea lor, trebuie să trăiești din furat. Acolo se formează grupări, care îi fură pe oameni când ies. Dacă nu vrei să susții aceste „legi”, ești maltratat sau ți se deschid dosare penale”, a spus Vitalie Czine într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit președintelui ONG-ului, administrația acceptă controlul impus de autoritățile criminale în penitenciare pentru că ar avea de câștigat, inclusiv ar avea beneficii financiare din sumele adunate de aceste grupări în fondul comun al deținuților, așa-numitul „obșeac”. Deținuții trebuie să plătească pentru totul, de exemplu dacă vor să doarmă pe pat sau dacă vor să privească televizorul.

În conferință, președintele „Genavavita” a prezentat înregistrări video pe care i le-a transmis un deținut din Penitenciarul nr.2 din Lipcani, în care acesta vorbește despre condițiile proaste de detenție, dar și despre faptul că în respectivul penitenciar, cu buna știință a administrației, autoritățile criminale, așa-zișii „blatnye”, cultivă cânepă și prepară tărie.

Vitalie Czine spune că, după ce administrația a aflat că deținutul i-a transmis imagini video cu cânepa crescută în penitenciar, i s-a fabricat un dosar penal, fiind învinuit că ar fi lovit un gardian, lucru negat de deținut, dar și de alți colegi de celulă. Vitalie Czine spune că prin acest dosar se urmărește modificarea regimului de detenție pentru respectivul deținut, pe unul mai sever, și, în consecință, transferarea acestuia la un alt penitenciar. Președintele „Genavavita” a depus plângere la Departamentul Instituțiilor Penitenciare și la Procuratura Generală. Dacă nu vor interveni, este hotărât să se adreseze instanțelor internaționale.

Vitalie Czine spune că persoanelor care au încălcat legea și au ajuns după gratii trebuie să li se ofere șansa să se reintegreze în societate după ce își ispășesc pedeapsa. Statul ar trebui să le ofere susținere și protecție celor care nu vor să se alăture grupărilor criminale. În cazul unor infracțiuni mai puțin grave, ar fi oportună înlocuirea detenției cu obligativitatea de a recupera prejudiciul cauzat. Dacă acești oameni ar fi puși să muncească, ar avea de câștigat și statul, și societatea, a conchis activistul.

  • vitalie czine despre situatia din penitenciare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.