Detalii despre perchezițiile de la Aeroport: 7 vameși sunt cercetați pentru corupție

Șapte inspectori vamali și mai multe persoane fizice sunt cercetați pentru acțiuni de corupție. În urma perchezițiilor efectuate la Aeroportul Internațional Chișinău, trei dintre vameși au fost reținuți pentru 72 de ore, iar ceilalți sunt cercetați în libertate. Potrivit Centrului Național Anticorupție, suspecții au pus la cale o schemă infracțională prin care pretindeau bani de la pasageri pentru facilitarea introducerii sau scoaterii ilegale din țară a diferitor bunuri, transmite IPN.

Potrivit probatoriului administrat, inspectorii vamali sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat mijloace bănești de la pasageri în sume cuprinse între 50 și 1000 de dolari pentru a permite acestora să introducă sau să scoată bunuri în și din țară ocolind procedurile de achitare a taxelor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

În contextul acțiunilor de urmărire penală, Serviciul Vamal precizează că promovarea integrității și combaterea corupției în rândurile funcționarilor vamali reprezintă o prioritate și este un element fundamental pentru o bună guvernare și o administrație vamală modernă și eficientă. „Persoanele care urmăresc un alt interes, în detrimentul celui public exercitat în mod onest și conform legii, nu-și au locul în autoritatea vamală, iar în acest sens vor fi depuse eforturi suplimentare și va fi intensificată conlucrarea cu instituțiile de resort în scopul identificării și contracarării situațiilor de corupție din cadrul SV”, mai menționează instituția.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.