Cei șapte profesori turci ai Liceului Teoretic „Orizont”, expulzați pe 6 septembrie în Turcia, ar fi fost plasați în penitenciare diferite și nu toți au avocați. Cel puțin unul dintre ei ar fi suferit o fractură la cot, însă despre condițiile în care sunt deținuți nu se cunoaște nimic. Despre aceasta a relatat, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, Galina Tufekci, soția directorului filialei din Ceadâr-Lunga, care, la fel, a fost expulzat în Turcia.
Despre faptul că unul dintre profesorii expulzați este rănit Galina Tufekci a aflat de la soția acestuia. Cât ține de soțul ei, până acum nimeni nu l-a văzut și acesta nu a avut un avocat. Tot ce știe este că a cerut de la rude haine și cărți, pentru că a fost expulzat în ceea ce era îmbrăcat în ziua reținerii și nu mai avea nimic la el.
Galina Tufekci nu cunoaște care sunt acuzațiile ce i se aduc soțului. În Turcia, de ani buni, nu a fost decât în vizită la rude. Cât ține de dosarul din 1998, la care s-a referit președintele Parlamentului și i-ar viza pe cetățenii turci, Galina Tufekci a declarat că acum 20 de ani soțul ei era student, absolvind universitatea cu brio. Mai mult ca atât, în 1998, cea mai mică persoană dintre cele expulzate avea opt sau nouă ani.
Femeia a menționat că soțul este un om sincer, cumsecade și care este apreciat pentru omenia sa de către toți cei care îl cunosc. Potrivit ei, cei doi copii minori, pe care îi au, întreabă în fiecare zi unde este tatăl lor. Aceasta mai spune că este vorba despre o mare nedreptate și și-a exprimat speranța că va veni acea zi când își va recăpăta soțul, iar copiii – tatăl. Galina Tufekci a mai spus că regretă enorm de mult că într-un stat ca Republica Moldova, dintr-un om onest, în doar cinci minute, poți face un infractor.
Reprezentanții Comitetului Părintesc al Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” au expediat conducerii țării o petiție în care solicită examinarea tuturor circumstanțelor cazului din 6 septembrie, privind returnarea forțată a șapte profesori de origine turcă, angajați ai liceului, precum și stoparea unor asemenea practici, care, potrivit semnatarilor, știrbesc imaginea țării. Aceștia enumeră mai multe momente pe care le consideră ilegale, și anume: reținerea persoanelor fără informarea lor despre motiv, precum și lezarea dreptului la apărare, fiind interzis accesul la un avocat.
De asemenea, sunt punctate: deteriorarea proprietății private în lipsa unui mandat de arest, dar și faptul că după reținere, persoanelor nu li s-a oferit accesul la membrii familiei sale. Potrivit reprezentanților Comitetului, celor șapte profesori nu li s-au comunicat deciziile privind declararea persoanei indezirabile, acestea fiind trimise la adresa poștală după transmiterea lor în Turcia. La fel, li s-a încălcat dreptul la atac în instanța de judecată a respectivelor decizii, precum și nu li s-a comunicat despre respingerea cererii de azil, acestea fiind, de asemenea, transmise pe adresa lor poștală, după transmiterea profesorilor în Turcia. Printre cele punctate în petiție, se numără și încălcarea dreptului la liberate, dreptului de a alege țara de destinație în cazul unei returnări, dar și alte drepturi prevăzute în actele legislative naționale și convențiile internaționale la care Republica Moldova este parte.