De Ziua Naţională a Vinului, pe 3 şi 4 octombrie, vinăriile din ţară îşi vor deschide uşile pentru vizitatori. Autorităţile vor pune la dispoziţie transport gratuit din capitală. Turiştii sosiţi pe aeroportul din Chişinău vor fi informaţi despre ofertele vinăriilor la un ghişeu care va activa deja din 1 octombrie în incinta aerogării. De asemenea, pliante cu programul vinăriilor vor fi distribuite în centrul capitalei, în adiacentul Pieţei Marii Adunări Naţionale, dar şi în hotelurile din capitală, transmite IPN.
Directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Dumitru Munteanu, a declarat la o conferinţă de presă că la ghişeul din aeroport turiştii sosiţi vor primi în dar o sticlă cu vin dedicată Zilei Vinului cu emblema „Welcome tu Moldova!”, o hartă şi un pliant cu programul vinăriilor pentru cele 2 zile. ONVV va pune la dispoziţia doritorilor de a vizita vinăriile transport gratuit tur-retur, care va porni de la parcarea Hotelului Turist, situat pe bulevardul Grigore Vieru, 9. Vor fi puse la dispoziţie 13 autocare şi 8 microbuze.
La vinării urmează să fie organizate excursii în podgorii şi beciurile subterane. Gazdele vor pregăti bucate tradiţionale şi vor oferi pentru degustare cele mai savuroase vinuri ale Moldovei. Unele vinării vor pregăti program artistic, altele vor asigura transportul până la podgorie. Potrivit lui Dumitru Munteanu, fiecare vinărie în parte îşi va decide programul, preţul biletului, dar şi posibilitatea de a oferi cazare pentru turişti.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, a declarat că pe 3 octombrie va fi înmânat Premiul Mare pentru cea mai bună companie vitivinicolă, care anul acesta este compania „Asconi”. Ceremonia de decernare va fi organizată pe teritoriul vinăriei, iar premiul urmează să fie înmânat de prim-ministru. Tot pe 3 octombrie, va fi înmânat Premiul pentru cel mai iscusit vinificator, care anul acesta este Vasile Luca de la Compania Cricova.
Decizia de a anula manifestaţiile din Piaţa Marii Adunări Naţionale, dedicate Zilei Vinului, a fost luată de un grup de vinificatori în cadrul unei şedinţe organizate de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului. Motivul ce stă la baza acestei decizii sunt protestele îndelungate care au loc în centrul Chişinăului, care au început la 6 septembrie. În plus, vinificatorii consideră că sărbătorea ar fi un eveniment sfidător în condiţiile economice complicate în care se află Republica Moldova.