Principalul din fluxul IPN din 10 februarie 2020
Pasărea pre limba ei piere
„Probabil, au fost interpretate greșit”, a comentat președintele Igor Dodon declarațiile ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, care a spus că în timpul evenimentelor din 1992 „intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de la Nistru a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge”. Mai multe organizații de veterani solicită demisia ministrului afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi. Aceștia califică declarația în cauză ca fiind una „diabolică”, numindu-l pe ministrul de externe „trădător”.
Unire, (lideri) unioniști!
Neîncrederea reciprocă și competiția acerbă pentru resurse politice împiedică constituirea unui centru unic al forțelor unioniste. Din această cauză percepția publică vizavi de reunificarea cu România lipsește din procesele de luare a deciziilor, scrie politologul Dionis Cenușa într-un nou articol de analiză pentru Agenția IPN. Alegerile prezidențiale din 2020 sunt privite drept oportunitate pentru lansarea unui candidat unionist (Octavian Țîcu), care însă dispune de un sprijin public inferior popularității lui Igor Dodon sau al Maiei Sandu.
Patinăm, patinăm…
Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr cere ministrului economiei, Anatol Usatîi, să prezinte, timp de două zile, explicații de ce nu a plasat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene anunțurile de licitații pentru drumuri, inițiate pentru achiziția lucrărilor de reabilitare a mai multor drumuri naționale, menționează parlamentarul. Printre acestea, sunt și câteva tronsoane unde valoarea lucrărilor depășește 90 de milioane de lei. Aplicarea Legii cu privire la achizițiile publice, care prevede publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a anunțurilor de licitații pentru proiecte finanțate din bugetul de stat, momentan nu este posibilă. Astfel a comentat situația Ministerul Economiei și Infrastructurii și a adus argumentele de rigoare.
Foaie verde de raport/ scrie, dar nu face tot
MAEIE a publicat raportul privind realizarea Planului Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere pentru anii 2017-2019. Experții consideră că rata anunțată de realizare, de 71,56%, este o estimare exagerată. „Posibil, alte rapoarte alternative ar indica o cifră mai mică. Noi trebuie să avem rapoarte de funcționalitate a legilor, să vedem cum ele funcționează, care sunt rezultatele, ce schimbări au produs aceste documente”, susține Ion Tăbârţă.
„L-am văzut chiar mai deunăzi la club”
Asociația Promo-LEX constată că restabilirea posturilor de poliție și a activității polițistului de sector în fiecare localitate, anulate în 2011 și 2012, ar putea deturna cursul implementării activității polițienești comunitare. Promo-LEX tinde să creadă că declarațiile conducerii țării privind asigurarea fiecărei localități cu câte un ofițer de sector înseamnă recunoașterea erorii la adoptarea moratoriului de încadrare a circa 2684 persoane în cadrul MAI, precum și necesitatea stringentă de suplinire, în special a numărului de ofițeri de sector.
Amănunte pe IPN!