Despre comunicarea Puterii (care mai este, evident, și o comunicare de criză)

Despre comunicarea Puterii (care mai este, evident, și o comunicare de criză)

Ultimul timp, descoper, pe social media, și la posturi TV tot mai muli „experți în comunicare”, inclusiv comunicare de criză. Faptul că pe piața comunicațională autohtonă apare concurență este salutar. Concurența poate genera calitate.  Dar, important este altceva – noi, de fapt, conștientizăm și semnalizăm omniprezența crizei și eforturile noastre sporadice – ca cetățeni, ca experți, ca actori politici – de a o supraviețui.

Zilele aceste s-a împlinit un an de la victoria partidului puterii  /PAS/ în scrutinul parlamentar anticipat.

Nu vreau să recidivez narativul mei, că teoria „votului inutil” a favorizat  în mod egoist un partid tânăr, lipsit de experiență și , ulterior  devenit foarte „închis”, specific paradigmei ONG –iste, dar și orgolios. În schimb, a lăsat dincolo de pragul parlamentar, care APROPO (!) este foarte ridicat pentru sistemul nostru electoral,  alți actori politici, lipsa cărora – mai exact -  competență și inteligență cărora - o simțim azi.

Am văzut un proiect de comunicare pozitivă, de PR pro-activ a partidului puterii cu genericul ”PAS la raport”.

Din punct de vedere teoretic, este acceptabil, dar nu axiomatic! Regula este Raportul guvernului după primele 100 de zile. În rest, improvizații PR –iste.

Desigur, în contextul gemului de crize (în condiții vitrege), a insatisfacției electoratului pentru actul guvernării, pentru discrepanțele acerbe dintre oferta electorală și rezultat (post-adevăr) - această operațiune de PR este mai mult un gen de o  „ofrandă post-electorală” (îmi asum conceptul).

Îmi aduc aminte, de altfel, cu apreciere, despre prima conferință a dnei  M.Sandu , după investirea în funcție, din 30 noiembrie 2021,care a avut loc la Palatul Republicii. (Conferință moderată de o fostă colegă în Cabinetul Gaburici și un meseriaș cu experiență deja, Aurica Jardan.)

Ideea mea: Dna Sandu a fost cea care a insistat pe declanșarea alegerilor parlamentare anticipate pentru a obține un parlament „curat”. (El a devenit  poate mai curat, dar foarte „diluat” profesional.) Acum, când acest legislativ ajunge să „jubileze ” primul an de dominarea puterii, Lucru pe care l a- reușit, mai mult, obținând majorite ă Legisaltiv, care ii ermite executarea jocului vertiașutății in polirtică.

Aurelia Peru,
Doctor habilitat in științe politice


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.