«Testele pentru anticorpi, prin urmare, pot ajuta oamenii de știință și experții în sănătate publică să înțeleagă mai bine epidemiologia persoanelor și a populațiilor cu risc mai mare de infecție COVID-19.»
Aproape toate persoanele imunocompetente dezvoltă un răspuns imun adaptiv după infecția cu COVID-19, care include imunitatea umorală și celulară sau imunitatea mediată de celule B și T. Cunoașterea noastră despre răspunsul imun la COVID-19 este incompletă la acest moment, dar progresează rapid.
La om, răspunsul imun umoral include anticorpi direcționați împotriva proteinelor S și N. Proteina S conține două subunități, S1 și S2. Subunitatea S1 conține RBD, niște vârfuri, care mediază legarea virusului de celulele sensibile. RBD este principala țintă pentru neutralizarea anticorpilor. Majoritatea testelor dezvoltate pentru măsurarea nivelului de anticorpi după vaccinare vor măsura anume titrul pentru RBD din subunitatea S1.
În ultimul timp vin foarte multe întrebări despre anticorpi. Am încercat să le colectez și să le răspund aici.
Care titru de anticorpi la COVID-19 este considerat normal si de ce?
Nu există noțiune de „un titru normal” de anticorpi. Fiecare kit de teste are o scară de referință, conform căreia este interpretat rezultatul. La diferite teste scara este diferită. Rezultatul se interpretează conform scării de referință a testelor folosite.
Daca anticorpii sunt găsiți, dar persoana nu s-a vaccinat si nici nu a fost bolnava (nu a avut simptome de boala), cum putem interpreta un așa rezultat?
Dacă o persoană are anticorpi împotriva COVID-19, dar nu a fost anterior testată pozitiv și nu are administrat vaccinul, se presupune că această persoană a făcut o boală asimptomatică, în urma căreia s-au dezvoltat anticorpi.
Daca persoana s-a vaccinat, dar nu are anticorpi nici in prima luna, nici după 3 si nici după 6 luni după vaccin. Cum interpretam?
Testarea anticorpilor nu este recomandată în prezent pentru a evalua imunitatea la COVID-19 după vaccinarea COVID-19 sau pentru a evalua necesitatea vaccinării la o persoană nevaccinată. Deoarece vaccinurile induc anticorpi împotriva țintelor specifice ale proteinelor virale, rezultatele testelor serologice post-vaccinare vor fi negative la persoanele fără antecedente de infecție naturală anterioară dacă testul utilizat nu detectează anticorpii induși de vaccin.
Dacă o persoană vaccinată a făcut testul la anticorpi, și rezultatul este negativ, pot exista mai multe interpretări. În primul rând, cum am menționat mai sus, nu toate testele actuale pentru anticorpi determină RBD din subunitatea S1.
Dacă testul a ieșit negativ, probabil că ar trebui repetată analiza la anticorpi cu alte teste, mai specifice. În al doilea rând, uneori, este posibil, ca să nu existe cu adevărat un răspuns imun umoral. În aceste situații se poate face test pentru a determina răspunsul imun celular.
Care este relevanța analizei titrului de AC din punct de vedere medical si financiar?
La momentul actual nu există recomandări internaționale sau naționale privind obligativitatea testelor la anticorpi. Din aceste motive în cele mai dese cazuri costurile testelor nu sunt acoperite de asiguratori. Cu toate acestea, în SUA și în alte țări, sunt publicate recomandări temporare, care explică utilizarea testelor la anticorpi în scopuri de cercetare sau în scopuri epidemiologice. În caz de cercetare clinică, costurile testelor sunt acoperite de sponsorii cercetărilor.
De ce certificatul de vaccinare este valabil doar 1 an?
Nu este prevăzută o perioadă maximă de valabilitate a certificatelor de vaccinare, deoarece aceasta va depinde de dovezile științifice emergente în ceea ce privește durata de protecție oferită de diversele vaccinuri.
În UE, însă, există reglementări, referitoare la coordonarea măsurilor privind călătoriile, care includ perioade standard de valabilitate pentru teste: 72 de ore pentru testele PCR și, în cazul în care sunt acceptate de statul membru în cauză, 48 de ore pentru testele antigenice rapide. Reglementările aplică, de asemenea, câteva principii de bază, de exemplu, stabilind că perioada maximă de valabilitate a unui certificat de vindecare este de 180 de zile.
Aceste principii ar putea fi ajustate ulterior pe baza unor noi dovezi științifice.
După 1 an trebuie de revaccinat anticovid?
Știm că lotul actual de vaccinuri declanșează sistemul nostru imunitar să producă celule care protejează împotriva formelor severe de COVID-19. Acestea includ celulele T „ucigașe”, care recunosc celulele infectate cu virus și le omoară, și așa-numitele celule „cu memorie B” care memorează virusul și pun sistemul imunitar în acțiune, dacă virusul încearcă să infecteze o persoană după vaccinare.
Se presupune că aceste celule cu memorie B vor stimula un răspuns imun care va neutraliza coronavirusul înainte ca acesta să vă poată face să vă simțiți rău. Din aceste considerente nu este clar încă dacă va fi nevoie de revaccinat peste 1 an. Acum se fac cercetări pentru a determina gradul de protecție asigurat de sistemul imunitar al corpului uman.
Cat timp durează imunitatea anticovid după vaccinare? Dar după boala de covid?
Până în prezent, cercetările arată că răspunsul imun de la vaccinurile existente COVID-19 rămâne puternic timp de cel puțin opt luni. Este, bineînțeles, important să ne amintim că vaccinurile COVID-19 au început să fie administrate cu adevărat abia în decembrie 2020, astfel încât datele despre eficacitatea lor de lungă durată sunt încă colectate și este probabil ca odată cu trecerea timpului, să vedem că efectele durează mai mult decât este cunoscut acum.
Care sunt contraindicațiile generale si particulare pentru vaccinare?
Contraindicațiile sunt menționate în sumarul caracteristicilor produsului pentru fiecare vaccin.
Care este relevanța vaccinării tinerilor, copiilor si a sportivilor?
Tinerii și copii în general fac forme ușoară de boală. În unele cazuri, ei pot face forme severe de boală. În toate cazurile, însă, ei rămân purtători activi și contribuie la răspândirea bolii. Dacă sunt vaccinați, ei pot fi protejați și pot proteja pe cei din comunitate.
Care vaccin e mai bun și care face mai mulți AC și pe durata mai lunga?
Toate vaccinurile aprobate oferă protecție împotriva formelor grave și au un profil de siguranță comparabil. Oricare vaccin disponibil este bun.
Testele pentru anticorpi, prin urmare, pot ajuta oamenii de știință și experții în sănătate publică să înțeleagă mai bine epidemiologia persoanelor și a populațiilor cu risc mai mare de infecție COVID-19.
Deși corelațiile imune ale protecției nu sunt pe deplin înțelese, dovezile indică faptul că dezvoltarea anticorpilor după infecție conferă probabil un anumit grad de imunitate față de infecția ulterioară timp de cel puțin 6 luni. Cu toate acestea, nu se știe în ce măsură variantele virale de îngrijorare pot afecta imunitatea la infecția ulterioară.