Despre aceea că nu există cașcaval în cioc fără o vulpe șireată, despre ideea fixă a Comisiei de la Veneția și „căutarea” a miliardului furat

Principalul din fluxul IPN din 27 noiembrie 2019

Vorba ceea cu pielea și dubala

Creditul de 500 de milioane de dolari pe care l-ar putea obține Republica Moldova din partea Federației Ruse, despre care a anunțat prim-ministrul Ion Chicu și președintele Igor Dodon, ar putea majora datoria externă a țării cu o treime. Potrivit expertului economic Veaceslav Negruța, acest credit generează și o mulțime de întrebări la care nu există deocamdată un răspuns clar din partea autorităților.

Anatol Usatîi spune că negocierile cu Federația Rusă pentru obținerea creditului de 500 de milioane au fost deja lansate.

Socoteala de acasă

Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2020. Documentul prevede 44,1 miliarde de lei venituri și 51,5 miliarde de lei cheltuieli. Deficitul depășește 7 miliarde de lei. Bugetul este construit pe o creștere economică de 3,8%, o inflație medie anuală de 5,7%, o majorare a exporturilor cu 9% și o sporire a importurilor cu 7,1%.Legea bugetului de stat este adoptată de către Parlament în trei lecturi.

Da unde a fost fiscul până acuma?

Companiile internaționale care prestează servicii electronice pentru persoanele fizice, cum ar fi Facebook, Google și alți nerezidenți care au diferite aplicații pe teritoriul Republicii Moldova, vor fi obligate să achite TVA pentru serviciile electronice prestate, generând venituri suplimentare la buget. „Și doi, ne asigurăm că pe piața Republicii Moldova rezidenții și nerezidenții sunt în același regim TVA”, subliniază secretarul de stat la MF.

Cât trăim pe-acest pământ...

Daniel Ioniță susține că relațiile dintre România și Republica Moldova au fost, sunt și vor fi unele speciale pentru că sunt bazate pe un fundament solid de istorie, cultură și tradiție și sunt consolidate de un parteneriat strategic pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova. „Eu cred că atât timp cât la București și la Chișinău vom vorbi aceeași limbă și pentru mine limba aceasta se numește limba română, nu cred că nu vom găsi modalități de dialog între cele două capitale.

Comisia crede că se adresează unor oameni de stat


Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, face apel către instituțiile Republicii Moldova să conlucreze pentru a asigura independența și integritatea sistemului judiciar. Oficialul amintește că Comisia de la Veneția a recunoscut legitimitatea actualei componențe a Consiliului Superior al Magistraturii. În același timp, subliniază Gianni Buquicchio, competențele constituționale trebuie folosite doar pentru a îndeplini obiective instituționale legitime în interesul cetățenilor moldoveni.

Ei fac „tot posibilul”, carul stă pe loc

Într-un briefing de presă, Chiril Moțpan a declarat că pe 1 decembrie expiră termenul de 30 de zile în care urmea să fie prezentat Parlamentului raportul privind investigarea devalizării sistemului bancar. Deputatul a amintit că Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a decis audierea executării Legii cu privire la activitatea specială de investigații în ziua de miercuri, 4 decembrie.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.