Suma totală a despăgubirilor achitate anul trecut în baza contractelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă (RCA) depășește 487 de milioane de lei. Aproape 485 de milioane sunt despăgubiri achitate pentru prejudicii cauzate bunurilor, iar 2,6 milioane de lei sunt despăgubiri plătite pentru prejudiciul cauzat sănătății, cifra reprezentând 0,55% din suma totală a despăgubirilor.
Într-un răspuns pentru IPN, Comisia Națională a Pieței Financiare precizează că anul trecut despăgubiri pentru prejudiciul cauzat sănătății s-au achitat în 119 cazuri.
Pentru a solicita despăgubiri, persoana păgubită depune cererea la asigurătorul RCA sau la Biroul Național al Asigurătorilor Auto (BNAA). Forma și conținutul cererii de despăgubire este unică pentru toți asigurătorii RCA, aceasta poate fi consultată pe pagina web a CNPF.
Pentru compensarea cheltuielilor pentru servicii medicale nesuportate din fondurile de asigurări medicale obligatorii urmează a fi prezentate documente justificative ce confirmă cheltuielile respective, de exemplu, bonul de plată, și prescripțiile medicale pentru efectuarea procedurilor corespunzătoare.
Asiguratorului i se prezinte și alte documente care confirmă eventualele cheltuieli generate de accident, inclusiv cheltuielile pentru transportarea persoanei accidentate sau cele de protezare, recuperare, îngrijire, alimentație specială conform prescripțiilor medicale.
În cazul în care vătămările corporale au dus la pierderi de venituri, se vor prezenta suplimentar documente justificative. Pentru persoanele care nu au calitatea de salariat, se prezintă documente ce confirmă venitul mediu lunar net declarat instituțiilor competente, pentru ultimele 12 luni. Pentru persoanele păgubite care nu sunt nici salariați, nici nu desfășoară activitate individuală, de exemplu studenții, se vor prezenta documente justificative ce confirmă suma coșului minim de consum pentru perioada incapacității temporare de muncă.
Dacă accidentul rutier a rezultat cu deces, persoanele care s-au aflat la întreținerea defunctului și care aveau dreptul la pensie de întreținere din partea acestuia prezintă documente justificative ce confirmă venitul mediu lunar net și indemnizația primită din fondurile bugetului asigurărilor sociale de stat.
Persoana care a avut de suferit într-un accident produs pe teritoriul Republicii Moldova înaintează cererea de despăgubire la Biroul Național al Asigurătorilor Auto dacă s-a stabilit că șoferul nu a îndeplinit obligația de încheiere a contractului de asigurare obligatorie RCA sau dacă vehiculele nu sunt înregistrate, fie nu au fost supuse înmatriculării pe teritoriul Republicii Moldova. La fel se procedează dacă vehiculul sau conducătorul acestuia au rămas neidentificați sau dacă vehiculul a fost obținut pe cale ilicită.
Cuantumul despăgubirii de asigurare se stabilește în baza unui acord încheiat între persoana păgubită și asigurătorul RCA. În cazul în care părțile nu au ajuns la nicio înțelegere, asigurătorul RCA plătește despăgubirea de asigurare în cuantumul stabilit, iar persoana păgubită are dreptul să conteste decizia asigurătorului în instanța de judecată.
Legislația prevede că asigurarea obligatorie RCA acoperă răspunderea pentru pagubele produse de accidente de vehicule tuturor persoanelor, altele decât conducătorul vehiculului culpabil. Membrii familiei conducătorului de vehicul nu sunt excluși de beneficiul asigurării pentru propriile vătămări corporale.
Ca regulă generală, dacă în accident își pierde viața soția șoferului vinovat, cu condiția că el va dobândi statutul de succesor, va putea pretinde la despăgubirile ce ar fi urmat a fi primite de soție în calitate de persoană păgubită.