Deşi preţul la carnea de porc a scăzut, cumpărătorii nu dau buzna
Gospodinele care se pregătesc pentru Crăciunul pe vechi spun că bucatele din porc sunt cele mai dorite pe masa de sărbătoare. Ţinând cont de tradiţie, vânzătorii recurg la reduceri de preţuri, însă cumpărătorii nu dau buzna nici în aceste condiţii, notează corespondentul Info-Prim Neo după ce a notat opiniile tuturor celor implicaţi în pregătiri.
Vânzătorii afirmă că, în acest an preţul la carnea de porc a scăzut considerabil. Dacă anul trecut, în ajunul sărbătorilor de iarnă, preţul la 1 kg de carne de porc varia între 110-130 lei, acum el a scăzut până la 60-70 lei. „Am micşorat preţul aproape de două ori din cauza că nu avem cumpărători, carnea trebuie de vândut, iar cumprătăorii nu se grăbesc să vină”, spune Vladimir Chetrosu, vânzător în Piaţa Centrală din capitală.
Preţurile la produsele din carne de porc variază în dependenţă de locul vânzării. În magazinele specializate, majoritatea produselor nu sunt mai mici de 100 lei, pe când în Piaţa Centrală, preţul este de la 60 lei în sus.
În magazinele specializate, muşchiul de porc este la preţul de circa 120 lei, fileul de porc la 154 lei, jambonul de porc la 103 lei. La piaţă muşchiul de porc se vinde cu 97 lei, şunca de porc cu 65 lei, fileul de porc cu 130 lei. La preţul cel mai mic se vinde piciorul de porc care variază între 27-30 lei.
Chiar dacă preţurile au scăzut comparativ cu anul trecut, cumpărătoare Antonina Brăilă spune că acestea oricum sunt mari având în vedere criza economică din ţară. „Însă pentru masa de Crăciun, totuşi, am să cumpăr o bucăţică de carne de porc pentru sărmăluţe”, spune cumpărătoarea.
Potrivit tradiţiei, carnea de porc se serveşte cu vin roşu, însă în magazinele specializate cel mai des se cumpără vodka şi coniacul. „Avem în vânzare vinuri de toate soiurile, dar cumpărătorii preferă să cumpere tărie. Vinul roşu îl aduc de la ţară”, spune Aliona Istrati, vânzătoare.
Ea constată că preţurile la băuturile alcoolice în anumite cazuri s-au mărit, dar s-a mărit şi numărul cumpărătorilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Preţul unei sticle de vin variază de la 35 lei în sus, vodka de la 50 lei, şampania de la 40 lei, coniacul de la 85 lei în sus.
Gospodinele spun că pentru masa de Crăciun trebuie să scoată din buzunar în jur de 700-800 lei dacă pe masă ar fi friptură din porc, cârnaţ de porc, sarmale, răcitură şi cozonacul de Crăciun.