Deși are cetățenie română, nu o vrea pentru viitorul președinte. Cum explică candidatul Alexandr Stoianoglo situația

Legislația Republicii Moldova trebuie modificată ca să interzică conducerii de vârf a țării să dețină o altă cetățenie, pe lângă cea moldovenească. De această părere este Alexandr Stoianoglo, candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Stoianoglo recunoaște că are cetățenie română, dar spune că este gata să renunțe la ea „în cazul adoptării unor asemenea amendamente”, transmite IPN.

„Obținerea cetățeniei române de către mine a fost o decizie transparentă, luată într-un context apolitic și niciodată nu am ascuns acest lucru. Faptul deținerii dublei cetățenii este indicat inclusiv în actele depuse la Comisia Electorală Centrală”, afirmă Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al Republicii Moldova.

Candidatul la funcția de președinte al țării insistă că aproximativ 1,5 milioane de cetățeni moldoveni au obținut o altă cetățenie (română, rusă, bulgară) ca să își faciliteze accesul la piața muncii din alte state, din motive familiale sau pentru a obține unele beneficii sociale și economice. „Statele care au oferit aceste oportunități merită să fie tratate cu respect”, a menționat candidatul.

Comentariul lui Alexandr Stoianoglo vine după ce Ziarul de Gardă a scris că acesta este și cetățean al României. Anterior, liderul Partidului Socialiștilor, care îl susține pe Alexandr Stoianoglo în aceste alegeri, a declarat că este „nonsens” faptul că preşedintele Republicii Moldova poate deţine şi cetăţenia altui stat, referindu-se la președinta Maia Sandu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.