Deșeurile vor fi evacuate la Țânțăreni timp de doi ani jumătate

Depozitarea deșeurilor la poligonul din Țânțăreni, Anenii Noi, se va face pe o perioadă de doi ani şi jumătate. Primarul de Țânțăreni, Ina Pașcan, a spus într-o conferință de presă susținută alături de premierul Pavel Filip și viceprimarul capitalei Nistor Grozavu că decizia pe care a luat-o consiliul local în seara de 5 iulie a fost foarte complicată, pe motiv că timp de 30 de ani comuna Țânțăreni a fost ignorată de municipalitate, transmite IPN.

Primarul de Țânțăreni a spus că autoritățile municipale au făcut mai multe promisiuni sătenilor pentru a-i convinge să-și dea acordul pentru depozitarea deșeurilor din Chișinău la poligonul din apropierea satului, care cu greu au fost acceptate. „Oamenii nu mai au încredere. A fost un pas foarte dificil pentru comunitatea noastră. Din cauza neglijenței s-a ajuns la situația complicată în comuna Țânțăreni”, a declarat Ina Paşcan. Ea a mai spus că, dacă promisiunile făcute sătenilor nu vor fi onorate, contractul va fi reziliat.

Viceprimarul capitalei Nistor Grozavu a spus că redeschiderea poligonului este atât în beneficiul locuitorilor din Chișinău, cât și a celor din comuna Țânțăreni. „Promisiunile asumate vor fi îndeplinite. Timp de 30 de ani nu s-a întreprins nimic, cu mici excepții. Nu s-a avut grijă de această localitate, nu s-a exploatat poligonul conform tuturor regulamentelor de mediu”, a spus Nistor Grozavu.

Premierul Pavel Filip a spus că evacuarea deșeurilor la mina Purcel din str. Uzinelor,  din preajma comunei Bubuieci, în perioada în care poligonul de la Tânțăreni a fost închis, lasă semne de întrebare. „Acest poligon nu a fost pregătit pentru deșeuri. Eu cred că organele de drept se vor clarifica. Dacă s-a știu că există o problemă atât de mare în municipiu. având la dispoziție atâta timp. de ce nu a fost identificată o soluție, dar a fost acceptată una temporară?” a întrebat Pavel Filip.

Primăria municipiului Chișinău va aloca anual 6 milioane de lei comunei Țânțăreni, va consolida și întreține barajul poligonului, va reabilita și repune în funcție stația de tratare a apei, va instala iluminatul stradal în sat, va asigura reparația drumurilor din această localitate, va construi și un drum de ocolire ca mașinile să numai treacă prin localitate atunci când vor duce gunoiul. Recent Consiliul municipal Chișinău a aprobat alocarea în aceste scopuri a 39 de milioane de lei.

Solicitată de IPN, procurorul Maria Vieru a declarat că Secția investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice a Procuraturii Generale investighează condițiile în care municipalitatea a utilizat mina Purcel pentru depozitarea gunoiului. În acest sens, pe 25 mai, a fost inițiată o cauză penală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.