Descinderile administraţiei din regiunea transnistreană la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol este începutul provocărilor din partea Federaţiei Rusiei, după ce Moldova a parafat Acordului de Asociere cu UE, şi acestea ar putea continua. De această părere sunt mai mulţi analişti şi experţi, prezenţi la emisiunea „Fabrika” la postul privat de televiziune Publika TV, transmite IPN.
Analistul politic, Arcadie Barbăroşie, a declarat că s-ar putea întâmpla că Chişinăul se va confrunta cu diferite cazuri până la semnarea acordului. Analistul a spus că Kremlinul are şi alte instrumente decât regiunea transnistreană, penrtu provocări, este vorba de compatrioţii care muncesc în Moscova, despre gaze, piaţa rusă şi altele. Arcadie Barbăroşie a menţioant că descinderile la liceu reprezintă doar un element dintr-o strategie mai largă a Federaţiei Ruse de exercitare a presiunii asupra Chişinăului, pentru a forţa Chişinăul să-şi revizuiască decizia de a merge spre UE.
Analistul a mai spus că sistemul politic este de aşa natură în Moldova încât ţara este condusă de o mână de oameni care nu sunt neapărat în faţa publicului. Partidele politice nu sunt partide democratice, deoarece nu există transparenţă privind finanţarea partidelor politice. Banii vin din operaţiuni ilicite, inclusiv prin filiera transnistreană. „Până nu vom face ordine cu finanţarea partidelor, până atunci vom fii vulnerabili la atacuri”, a mai spus Arcadie Barbăroşie.
Prezent la emisiune, avocatul Teo Cârnaţ, a spus că există câteva soluţii pentru sprijinul acestor copii, care studiază în şcolile cu predare în grafia latină din partea stângă a Nistrului. Una din soluţii ar fi susţinerea financiară şi morală a liceelor, în primul rând financiară, adică salariul să fie dublu faţă de cel al militarilor. Avocatul a mai propus că toţi copiii care absolvesc aceste licee să fie înmatriculaţi la universităţile de stat la buget, indiferent de punctajul pe care îl acumulează.
Avocatul a mai spus că este nevoie ca în regim de urgenţă, Procuratura Generală şi Serviciul de Informaţii şi Securitate să ia la evidenţă persoanele care servesc regimului criminal şi să-i avertizeze că dacă nu abandonează această activitate, vor fi traşi la răspundere penală. Teo Cârnaţ a mai spus că ar trebui să fie creată o misiune internaţională care să monitorizeze Zona de Securitate.
Directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, a spus că în regiunea transnistreană sunt o jumătate de milion de oameni, care sunt discrminaţi de statul Republica Moldova. „Aceşti oameni au dreptul de a fi trataţi ca ceilalţi cetăţeni. Dar, din păcate, autorităţile fără niciun motiv le refuză acest drept al lor”, a spus Ion Manole.
În cadrul unei intervenţii telefonice, Ion Iovcev, directorul liceului Lucian Blaga din Tiraspol, a spus că astfel de neplăceri au avut loc pe parcursul a 20 de ani. Directorul a povestiti că în dimineaţa când au miliţienii regimului au descins la liceu şi i-au cerut să prezinte informaţii despre activitatea instituţiei, el le-a spus că toate informaţiile pot fi solicitate de la Ministerul Educaţiei şi Biroul pentru Reintegrare.
În ziua de joi, 5 decembrie, structurile de forţă ale regimului separatist au descins la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, subordonat autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, sub pretextul că ar exista plângeri referitoare la reţinerea salariului.