Deschiderea oficială a şcolii moldo-germane

 

 

 

 

 



Moldova-Institut Leipzig, împreună cu Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universității de Stat din Moldova, în colaborare cu Serviciul German de Schimb Academic (DAAD), desfășoară, în perioada 24 august – 13 septembrie 2016, la Chişinău, cea de-a 8-a ediţie a şcolii de vară cu genericul: „Multietnicitate și regionalism în Republica Moldova: aspecte istorice, culturale și sociale”. Şcoala este organizată pentru un grup de studenţi din diferite instituții universitare din Germania.

Deschiderea oficială a şcolii moldo-germane va avea loc în data de 25 august, ora 9:00, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova (str. 31 August 78 A).

Programul include mai multe întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor guvernamentale şi organizaţii ale societăţii civile, menite să-i familiarizeze cu situaţia social-politică din Republica Moldova, cu aspecte istorice ale diferitor zone.

Programul include un curs intensiv de limba română, care are scopul să formeze și să perfecționeze abilitățile comunicative ale studenților.

Vor fi prezentate comunicări, dezbaterile având o vastă tematică, printre care: „Moldova, un stat multietnic. Probleme, situaţii de conflict şi exempele de toleranţă”, „Bilingvism și multilingvism în societatea moldovenească”, „Descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale în Republica Moldova – tendințe și probleme actuale”, „Grupurile marginalizate în societatea din Republica Moldova”, „Promovarea diversității în cultură și valoruficarea patrimoniului cultural”, „Iniţiativele privind participarea minorităților la dialogul interetnic” etc.

În cadrul şcolii de vară studenţii vor avea prilejul să interacţioneze și cu reprezentanţi ai instituţiilor internaţionale.

Participanţii la şcoala de vară vor beneficia de câteva excursii prin Chişinău, de deplasări în comuna Cruzești, în satul Mașcauți și la mănăstirea Curchi, la Bender şi la Tiraspol, la Tvardița, la Comrat şi la Odesa.

Şcoala de vară moldo-germană este sprijinită financiar de Ministerul Federal pentru Educaţie şi Cercetare (BMBF) în cadrul programului „go east - Sommerschulen” al Serviciului German de Schimb Academic (DAAD) şi a fost iniţiată de către preşedintele Moldova-Institut Leipzig, profesorul şi academicianul Klaus Bochmann în anul 2009, cu scopul de a crea o punte de legătură între tinerii din ambele ţări şi de a spori interesul studenţilor şi doctoranzilor din Germania pentru Republica Moldova şi pentru limba română.

Participanţii sunt licenţiaţi în ştiinţe politice şi administrative, studii culturale, ştiinţe sociale, istorie etc., având motivaţii dintre cele mai diverse pentru a participa la şcoala moldo-germană: documentarea şi acumularea materialului pentru tezele de licenţă, cunoaşterea realităţilor din Republica Moldova, aprofundarea cunoştinţelor referitoare la procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, moştenirea istorică şi culturală, problema identitară şi a limbii vorbite, situaţia minorităţilor naţionale şi sociale ş.a. Iar învăţarea românei e orientată spre crearea oportunităților de comunicare, dar și pentru ca ulterior să-şi poată continua studiile în România prin intermediul programului Erasmus, Interesul particular pentru Republica Moldova ca ţară vecină a Uniunii Europene este generat de complexitatea procesului de integrare europeană, inclusiv de aspectele privitoare la dezvoltarea economică sau respectarea drepturilor omului ca valori europene.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.