Deschiderea de care dau dovadă instituțiile statului față de jurnaliști este încă redusă. E constatarea făcută de către echipa săptămânalului independent de investigații „Ziarul de Gardă” (ZDG), care a prezentat joi, 19 aprilie, totalurile proiectului: „Promovarea transparenței și responsabilizării Guvernului”. La eveniment au fost invitați responsabilii serviciilor de presă ale instituțiilor publice, însă au fost prezenți doar trei reprezentanți, transmite IPN.
Potrivit Anetei Grosu, redactor-șef ZDG, faptul că de la conferință au lipsit majoritatea responsabililor de relațiile cu presa, vorbește despre calitatea deschiderii, a transparenței și a responsabilității instituțiilor statului.
Victor Moșneag, redactor-șef adjunct al publicației, a vorbit despre deschiderea de care a dat dovadă Centrul Naţional Anticorupție și Procuratura Generală atunci când a realizat trei investigații jurnalistice. Potrivit lui, sunt unii funcționari publici foarte deschiși atunci când îi solicită presa. Drept exemplu a fost oferit Mircea Roşioru, adjunct al procurorului general, care ori de câte ori a fost solicitat, a fost destul de receptiv.
Pe de altă parte Victor Moșneag a vorbit despre deschiderea de care a dat dovadă Igor Popa, tot adjunct al procurorului general, atunci când a realizat investigația despre diploma de studii a lui Chiril Gaburici. Deși a fost primit în audiență pentru a primi informațiile necesare, funcționarul a cerut jurnalistului să trimită solicitate, cu întrebări detaliate, la care ulterior a primit răspunsuri evazive. Totuși, spune Victor Moșneag, situația cu privire la accesul la informație în cadrul Procuraturii este mai bună, comparativ cu alte organe de drept.
Prezent la eveniment, Mircea Roşioru a spus că la nivelul conducerii Procuraturii Generale s-a stabilit asigurarea unui dialog deschis cu reprezentanții presei, înțelegând impactul pe care îl are mass-media în societate. Potrivit lui, faptele interpretate în presă și neclarificate nu sunt în beneficiul Procuraturii. Adjunctul procurorului mai spune că materialele jurnalistice în care sunt vizați funcționarii procuraturii sunt analizate de către o subdiviziune specializată. Mircea Roşioru spune că în urma mai multor investigații apărute în presă au fost pornite anchete interne de serviciu, chiar și penale.
Alina Zbancă, consilierul ministrului de interne, a spus că instituția pe care o reprezintă încearcă în măsura posibilităților să elimine procedura birocratică prin care jurnaliștii sunt nevoiți să aștepte 15 zile pentru a primi un răspuns, dacă el poate fi oferit și în câteva ore.
Ana Marchitan, ofițer de presă al Poliției de Frontieră, a afirmat la rândul său că instituția pe care o reprezintă este foarte deschisă față de jurnaliști, Zilnic sunt oferite informații despre tot ce se petrece la frontieră, iar pentru toate solicitările parvenite din partea presei, sunt oferite răspunsuri imediate.
Proiectului: „Promovarea transparenței și responsabilizării Guvernului” a fost implementat pe parcursul unui an și jumătate în cadrul unui proiect finanțat de NED, o fundație din SUA (the National Endowment for Democracy).