Descentralizarea nu are loc din motive politice, edilul capitalei

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, consideră că nu se doreşte descentralizare la nivel local din motive politice. Potrivit primarului, care a acordat un interviu pentru Radio Europa Liberă, descentralizare înseamnă transfer de putere la nivel local şi cei care au puterea nu vor să o dea din motive politice, transmite IPN.

Edilul spune că orice putere publică, orice instrument, orice pârghie înseamnă posibilitatea de a influenţa, timp de 4 ani, inclusiv la alegeri. Potrivit lui, despre descentralizare se vorbeşte de 20 de ani şi, din păcate, s-a adoptat doar o strategie care este şi ea pe hârtie. Paşi reali pentru ca administraţia locală să devină putere publică deocamdată nu s-au făcut. „Primăriile din Republica Moldova sunt, de fapt, nişte prestatori de servicii, însă nu au posibilitatea, în regim de putere publică, să îşi impună poziţia şi punctul de vedere, având mandatul cetăţenilor, până la urmă”, a mai adăugat primarul.

Dorin Chirtoacă mai spune că doar atunci când unii primari vor ajunge deputaţi în Parlament şi nu se vor uita la faptul că va avea de pierdut puterea centrală prin transferul de putere la nivel local, abia atunci lucrurile vor începe să se schimbe spre bine în Moldova. „Deocamdată, după ce practic nu au avut niciun fel de activitate administrativă sau politică, unii colegi din Parlament au ajuns să dea lecţii primarilor, unii dintre care au experienţă de 10 ani sau de 15 ani şi, slavă Domnului, se descurcă foarte bine în administraţie şi în legi. Este doar o chestiune strict de interes meschin, de grup”, spune primarul.

În cadrul aceluiaşi interviu, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, crede că Parlamentul nu va reuşi să se apuce de această reformă pe mandatul de un an şi jumătate cât a rămas până la următoarele alegeri parlamentare ordinare. „Cu părere de rău, am pierdut mult timp. Trebuia să o luăm încă din anul 2009, ca prioritate. Dar cu atâtea campanii electorale prin câte am trecut până acum, cu această criză politică, am pierdut mult timp”, a spus preşedintele legislativului.

Cel puţin, anumite modificări la legislaţie, care vin să consolideze administraţia publică locală, trebuie să fie făcute, mai crede Igor Corman. „Am votat această Lege cu privire la finanţele publice, chiar dacă aceste modificări tot nu sunt perfecte. Am auzit diferite opinii din teritoriu, dar situaţia se schimbă spre bine. Fiindcă ei au nevoie de lichidarea acestor bariere birocratice care existau până nu demult, să aibă mai multe acumulări la bugetele locale, să poată planifica altfel, la faţa locului, ei ştiu mai bine ce necesităţi au. Să nu umble cu mâna întinsă de fiecare dată la centru”, mai spune şeful Parlamentului. Potrivit lui, guvernarea trebuie să fie mai departe sensibilă la alte doleanţe care sunt în teritoriu şi să sprijine primarii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.