Deputaţii şi-au făcut publice averile

Deputaţii de la Chişinău şi-au făcut publice veniturile şi averile, plasându-şi declaraţiile pe pagina de internet a Parlamentului. Cele mai mari venituri printre liderii de partide şi cei de fracţiuni parlamentare au fost declarate de către liberal-democratul Valeriu Streleţ,  transmite IPN.

Pe parcursul anului, preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a avut un venit din salariul de bază de peste 148 de mii de lei, iar soţia sa, Aurelia Braguţa, a câştigat peste 36 de mii de lei din activitatea de conferenţiar universitar. De asemenea, soţia deputatului a avut un venit de peste 124 de mii de lei, fiind manager într-un proiect. Pe lângă salariul de bază, Valeriu Streleţ a mai declarat venituri de peste 4 milioane, dividende obţinute din activitatea FPC „Bioprotect” SRL. De asemenea, parlamentarul şi-a vândut două automobile, „Mitsubishi” şi „Toyota”, ambele din 2008, câştigând din tranzacţie 272 de mii de lei. În schimbul acestora, şi-a luat alte două maşini mai noi, anul producţiei 2012, Audi Q5 şi VW Tuoareg, plătind pentru amândouă 1 milion 625 de mii de lei. Valeriu Streleţ mai are câteva terenuri, în valoare de 349 de mii de lei, 2 apartamente în Chişinău şi o casă de locuit, care a fost dată în exploatare anul trecut, în valoare de peste 2 milioane de lei. Parlamentarul deţine şi conturi bancare în valoare de 7 mii de euro şi circa 60 de mii de lei.

Preşedintele Parlamentului, liderul PDM, Marian Lupu, a declarat venituri din salariu în sumă de peste 171 de mii de lei şi 40 de mii de lei venituri ale soţiei. Spicherul are un apartament în Chişinău, de 136 de metri pătraţi, în valoare 1 milion 222 mii de lei şi un garaj.

Liderul fracţiunii PDM, Dumitru Diacov, a avut venituri din salariul de deputat de peste 142 de mii de lei. Soţia deputatului are un teren pentru casă în Chişinău, dobândit în 2005, în valoare de peste 382 de mii de lei. De asemenea, mai are un apartament în Moscova, dobândit în 1986, de 69,1 metri pătraţi. Dumitru Diacov are în proprietate un BMW, din 2007. Soţii Diacov au declarat şi conturi bancare de peste 6 mii de euro, 16 mii de dolari şi  91 de mii de lei. Tatiana Diacov are în proprietate ziarul „Novoe Vremea”.

Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a avut pe parcursul anului trecut un venit din salariul de bază de peste 100 de mii de lei şi venituri din pensie de circa 95 de mii de lei. Deputatul are terenuri în Corjova, Dubăsari, Pârâta şi în comuna Budeşti.  În Chişinău Vladimir Voronin are un apartament de 232 de metri pătraţi, estimat la 1 milion 884 mii de lei. Liderul comunist are în proprietate şi două case de locuit la Corjova şi Pârâta, în valoare totală de 210 mii de lei. Acesta mai deţine conturi bancare în sumă de peste 800 de mii de lei, 20 de mii de dolari şi circa 9 mii de euro. Liderul PCRM mai are o cotă-parte la Banca de Finanţe şi Comerţ, în valoare de peste 5 milioane de lei.

Liderul fracţiunii PCRM, Maria Postoico, a avut un venit din salariul de bază de peste 122 de mii de lei şi venit sin pensie de peste 98 de mii de lei. Soţul acesteia, a avut o pensie de peste 31 de mii de lei. Deputatul mai are câteva terenuri agricole în Hânceşti, satul Buţeni, în valoare de peste 6 mii de lei. Maria Postoico mai deţine două apartamente în Chişinău, unul din 1995, iar altul încă nu este dat în exploatare. Deputata mai are cotă parte la Fabrica de produse chimice de uz casnic.

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat venituri de peste 127 de mii de lei, iar soţia sa – de peste 95 de mii de lei. Deputatul a avut dividente de la SRL „Eurosim”, în valoare de peste 315 mii de lei. Acesta a mai primit un premiu de la Uniunea Teatrală de peste 2 mii de lei. Mihai Ghimpu are un apartament de 63 de metri pătraţi şi un Mercedes din 2005, în valoare de 115 mii lei.

Liderul fracţiunii PL, Ion Hadârcă, a declarat venituri din salariul de bază de peste 140 de mii de lei. De asemenea, a mai avut venituri din ÎS Editorial-Poligrafică „Ştiinţa” de peste 42 de mii de lei.

Preşedintele PLDM, premierul în exerciţiu Vlad Filat, încă nu şi-a făcut publică declaraţia de venit pe siteul oficial al Guvernului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.