Prima şedinţă în plen a deputaţilor în sesiunea primăvară-vară, care începe în luna februarie, se va desfăşura în sala renovată a sediului Parlamentului. Preşedintele legislativului, Igor Corman, a spus, în cadrul unui tur de presă în clădirea renovată, că oficiile deputaţilor au fost reparate în proporţie de 80%, astfel că s-ar putea ca parlamentarii să mai rămână o vreme în birourile de la Ministerul Agriculturii, transmite IPN.
Până acum, pentru reparaţia clădirii Parlamentului s-au cheltuit 325 de milioane de lei. Pentru anul 2014 a fost prevăzută suma de 34,5 milioane de lei. Banii sunt pentru finalizarea lucrărilor de reparaţie a birourilor deputaţilor, dar şi pentru Sala Europei, birourile secretariatului etc. „Aceşti bani nu sunt suficienţi, ar mai fi nevoie încă de 170 de milioane de lei”, a spus Igor Corman.
Sala de şedinţe a Parlamentului se află la etajul doi. Ministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Marcel Răducan, a spus că sala a fost practic finalizată, mai rămân mici detalii. Urmează să mai fie instalate balustradele şi uşile de la intrare.
Sala de şedinţe este împărţită în trei sectoare. Mesele deputaţilor sunt din lemn masiv, din România, scaunele sunt din piele naturală. Aleşii poporului nu vor mai fi nevoiţi să se ridice pentru luări de cuvânt, întrucât fiecare masă are microfon şi sistem de vot electronic. Deputaţii îşi vor ocupa locul în sală pe sectoare, de la stânga la drepta, începând cu fracţiunea cea mai numeroasă. În prezidiu, preşedintele Parlamentului şi vicepreşedinţii vor avea câte un laptop. La etajul trei al anexei se află birourile fracţiunilor PDM şi PLDM, iar la etajul patru birourile fracţiunilor PCRM, PL şi birourile deputaţilor neafiliaţi.
Jurnaliştii nu vor avea acces în sala de şedinţe. Ei vor sta în centrul media, pe acelaşi etaj, de unde vor urmări şedinţa în direct, pe două monitoare. Tot aici va fi instalată şi o tribună a Parlamentului, unde deputaţii vor putea face declaraţii pentru presă. Preşedintele Parlamentului a dat asigurări că activitatea deputaţilor va fi transparenţă, iar microfoanele din sală nu vor fi deconectate intenţionat.
În clădirea renovată vor avea acces şi persoanele în cărucioare. Pentru aceştia au fost construite pante şi a fost instalat un ascensor special.
Clădirea Parlamentului a fost distrusă în timpul protestelor din 7 aprilie 2009. Lucrările de reparaţie au început la scurt timp, dar au fost stopate în anul 2010, din cauza lipsei de bani. Acestea au fost reluate în august 2012.