Propunerea deputaţilor socialişti de a abroga Legea privind asigurarea egalităţii este populistă şi prin aceasta se încearcă obţinerea de capital politic. De această părere sunt unii deputaţi din majoritatea parlamentară, dar şi din opoziţie. Pe de altă parte, deputaţii comunişti susţin abrogarea parţială a Legii, în special a articolelor care vizează minorităţile sexuale. Deputaţii au reacţionat la propunerea socialiştilor şi la decizia acestora de a boicota şedinţa de astăzi, 27 aprilie, a Parlamentului, transmite IPN.
Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a spus în plen că toţi cei care au votat proiectul de lege rămân a fi susţinătorii valorilor tradiţionale, ai institutului familiei. „Susţinem noţiunile de mamă şi tată. Poziţia dată rămâne a fi şi poziţia pe care o promovăm şi ca partide. Primul proiect de lege care a trezit reacţii a fost retras. La distanţa de un an a venit un alt proiect. În acesta se asigură dreptul la educaţie, la sănătate şi la muncă, şi gata. Această lege categoric nu a presupus şi nu presupune nimic suplimentar la aceste trei drepturi. În Parlament niciodată n-am avut iniţiative care să schimbe noţiunile de mamă şi tată, care să schimbe statutul instituţiei familiei şi cine poate să adopte copii”, a spus deputatul care special a cerut dreptul de a comenta propunerea socialiştilor.
Marian Lupu a menţionat că această lege se referă la egalitatea dintre tineri şi bătrâni, asigurarea egalităţii dintre oamenii perfect sănătoşi şi cei cu necesităţi speciale, dintre bărbaţi şi femei. „Şi dacă e să ne uităm serios la propunerea făcută de socialişti, aceasta este populistă şi păcătoasă deoarece vine cu minciuna. Anularea ar duce la suprimarea egalităţii dintre bărbaţi şi femei, ar aduce o ofensă în adresa celor bătrâni, celor cu necesităţi speciale. Îmi pare rău că pe lucruri care nu au niciun conţinut se încearcă a se face populism şi se speculează”, a spus parlamentarul.
Deputatul neafiliat, Iurie Leancă, a intervenit spunând că cel mai ciudată e că iniţiativa socialiştilor vine cu o zi înainte de a marca doi ani de când cetăţenii moldoveni pot călători fără vize în UE. „Acest lucru a adus un mare beneficiu pentru oameni, bătrânii şi-au văzut nepoţii, tinerii au putut călători în ţările europene. Şi cred că socialiştii prin aceste declaraţii doar vor să destabilizeze situaţia din ţară”, a subliniat Iurie Leancă.
Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a spus că nu are rost să se acorde atenţie acestei propuneri. „El (Igor Dodon n.r.) vrea să fie preşedinte, dar nu va ajunge. Poate doar preşedinte de kolhoz, dar nu de ţară”, a accentuat parlamentarul.
Oleg Reidman, deputat comunist, a spus că dreptul la studii, asistenţă medicală şi muncă sunt asigurate de Constituţie şi nu trebuia o lege specială pentru aceasta. Acesta a menţionat că poate că Legea pentru asigurarea egalităţii nu ar trebui abrogată complet, dar prevederile care permit „propaganda orientării sexuale diferite şi a manipulării persoanelor nedezvoltate complet” trebuie interzise.
Deputaţii socialişti au propus la începutul şedinţei legislativului de miercuri, 27 aprilie, un proiect de lege privind abrogarea Legii pentru asigurarea egalităţii, care a fost adoptată în 2012. După refuzul conducerii Parlamentului de a supune votului includerea pe ordinea de zi, socialiştii au părăsit, în semn de protest, şedinţa.