Deputații propun interzicerea veselei de unică folosință din plastic din 2021

Comercializarea, dar și utilizarea tacâmurilor și bețișoarelor de unică folosință din plastic, cu excepția celor biodegradabile, va fi interzisă prin lege începând cu 1 ianuarie 2021. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Parlament astăzi, 22 noiembrie, în prima lectură, transmite IPN.

Persoanele fizice care nu se vor conforma vor primi amenzi de la 60 la 90 de unități convenționale (3000-6000 lei), iar cele juridice –  de la 120 la 240 de unități convenționale (6000-12000 lei) sau amendă în mărimea valorii produsului respectiv, dar nu mai puțin de 240 de unități convenționale.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul Partidului Liberal, Ștefan Vlas, a spus că acest proiect este dictat de starea ecologică în Republica Moldova. Se poluează apa și solul cu respectivele produse din plastic, durează prea mult timp ca acestea să degradeze, iar arderea lor provoacă prejudicii serioase mediului. Deși pot fi reciclate, doar o mică parte trec prin acest proces. Cel mai des, ele sunt aruncate la gunoi, plutesc pe ape sau le găsim pe străzi.

Potrivit deputatului, vesela de unică folosință din plastic poate fi înlocuită cu produse din hârtie, făină de porumb, cânepă organică, zaharuri, grâu, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr, amidon, resturile din mere sau cele care conțin aditivi biodegradabili etc.

Termenul de intrare în vigoare a respectivei legi este anul 2021, pentru a oferi mai mult timp agenților economici să-și regândească producerea, a mai spus deputatul.

Autorii proiectului așteaptă amendamente pentru lectura a doua.

Anterior, legislația națională a fost completată cu prevederi prin care s-a interzis, începând cu 1 ianuarie 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.