Deputaţii PCRM se interesează de avionul străin venit în Moldova după muniţii
Deputaţii Partidului Comuniştilor (PCRM) Artur Reşetnicov şi Sergiu Sîrbu au adresat un şir de interpelări Guvernului, Ministerului Apărării, Ministerului Transporturilor, Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Serviciului Vamal prin care au solicitat informaţii privind avionul străin venit în Republica Moldova după muniţii, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al serviciului de presă al formaţiunii.
Comunicatul constată condiţiile în care a fost efectuat zborul avionului, devenit public după apariţia unor probleme de ordin tehnic.
„Conform informaţiei publice, în Republica Moldova a aterizat pe 12 septembrie 2011 un avion de tip IL-76. Nava aeriană destinată transportării încărcăturilor militare a decolat din oraşul libian Benghazi, aterizând, din cauze tehnice, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, destinaţia, fiind în realitate, Aeroportul Internaţional Mărculeşti. Ulterior, pe 13 septembrie aeronava respectivă, decolând din Chişinău, a aterizat la Mărculeşti şi a fost încărcată cu loturi de muniţii militare din dotarea Armatei Naţionale. Imediat, în aceeaşi zi avionul a decolat, având o destinaţie necunoscută. După cum să ştie, regiunea de unde a venit aeronava IL-76 este cuprinsă de acţiuni militare, lupte de război, violenţe, care provoacă zilnic decesuri în rândul militarilor şi locuitorilor paşnici, provoacă sute de mii de refugiaţi. Conform unor informaţii, în Libia se foloseşte armament interzis pentru aplicare conform dreptului internaţional. Întreaga comunitate mondială întreprinde măsuri active întru stoparea războiului, ameliorarea situaţiei pe cale paşnică şi neadmiterea aplicării armelor”, se spune în comunicatul PCRM.
În vederea elucidării depline a cestui caz, deputaţii PCRM Artur Reşetnicov şi Sergiu Sîrbu au solicitat autorităţilor mai multe informaţii suplimentare, inclusiv, autorizaţia de zbor şi destinaţia aeronavei IL-76; locul decolării aeronavei respective până a veni în Republica Moldova şi destinaţia plecării din Republica Moldova; locul înregistrării aeronavei IL-76 şi informaţia de cine a fost arendată (folosită); ce fel de încărcătură militară a fost încărcată în aeronavă, în ce temei, cantitatea, valoarea, etc.; care este cadrul legal de realizare a muniţiilor militare cu termen de exploatare depăşit; au fost informate organizaţiile internaţionale, care supraveghează circuitul armamentului, întru neadmiterea reprofilării armelor şi neadmiterii în zonele interzise sau la terţe părţi; ce măsuri au întreprins autorităţile moldoveneşti întru neadmiterea utilizării armamentului vândut în zonele aflate sub embargo internaţional; cine din persoane oficiale din Republica Moldova au negociat şi au semnat contractele de vânzare a armamentului; care este originea (provenienţa) armamentului vândut.
Marţi, 13 septembrie, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a oferit anumite detalii referitor la avionul vizat.
„Aeronava a survolat spaţiul aerian al R. Moldova în baza autorizaţiei autorităţilor moldoveneşti şi a aterizat la Mărculeşti pentru a prelua o încărcătură militară conform unui contract încheiat între Ministerul Apărării al R. Moldova şi o companie letonă din oraşul Riga. Aeronava a survolat spaţiul aerian al R. Moldova în baza autorizaţiei autorităţilor moldoveneşti şi a aterizat la Mărculeşti pentru a prelua o încărcătură militară conform unui contract încheiat între Ministerul Apărării al R. Moldova şi o companie letonă din oraşul Riga. Potrivit contractului, Ministerul Apărării a comercializat companiei respective un lot de muniţii din dotarea Armatei Naţionale cu termenul de exploatare depăşit. Menţionăm că contractul încheiat între cele două părţi este perfect legal, iar lista activelor Armatei Naţionale propuse spre comercializare a fost aprobată prin Hotărârea Parlamentului R. Moldova nr. 458 - XV din 30 iunie 2001”, se spune în comunicatul Ministerului Apărării.