Deputații Fracțiunii PAS, Blocul ACUM și ai Fracțiunii ACUM, Platforma DA regretă faptul că Parlamentul a refuzat să includă pe ordinea de zi a ședinței de astăzi adoptarea unei declarații „cu privire la comemorarea evenimentelor din 2 martie 1992 în procesul de reintegrare teritorială a țării”. Într-un briefing de presă, un grup de deputați ai celor două fracțiuni a declarat că majoritatea parlamentară a transmis un mesaj prost societății, transmite IPN.
Igor Munteanu, deputat PPPDA, a spus că neadoptarea declarației înseamnă că „deputații așa zisei coaliții de guvernare se disociază de la liniile roșii de politică națională pe domeniul reglementării conflictului transnistrean”. „Ceea ce ne dorim cu toții, cei care suntem conștienți de importanța acestei date de comemorare a victimelor conflictului din 1992, este ca Republica Moldova să aibă o politică coerentă, unitară, la nivel de stat pentru reglementarea definitivă a acestui conflict”, a spus Igor Munteanu.
Chiril Moțpan, deputat PPPDA, a menționat că, dacă Parlamentul ar fi adoptat declarația, transmitea, cu toată fermitatea, că aplicarea convențiilor internaționale la care face parte Republica Moldova, ca stat recunoscut internațional, asupra populației și teritoriului din stânga Nistrului reprezintă singura opțiune realistă în vederea încheierii acestui conflict înghețat. Potrivit declarației, deputații urmau să constate că prevederile acordului din 21 iulie 1992 au fost din start și continuă să fie grav încălcate de către regimul separatist din stânga Nistrului.
„Poziția noastră principală este că pacea de pe ambele maluri ale Nistrului se datorează nu atât așa zisei operațiuni de menținere a păcii, ci faptului incontestabil că acest conflict este de deplin consumat, fiind menținut doar de interesele unor oligarhii crispate și militari nepoftiți pe teritoriul unui stat necunoscut”, se spune în declarația dată citire de către Chiril Moțpan.
Potrivit lui Igor Grosu, deputat PAS, respingerea inițiativei legislative de adoptare a declarației este un gest regretabil și o desconsiderare a jertfelor, a acelor contribuții pe care le-au adus cetățenii Republicii Moldova care au luptat la Nistru.