Reprezentanţii Partidului Popular European au semnat, marţi, un proiect de lege care prevede renunţarea benevolă la imunitate. Documentul a fost prezentat secretariatului parlamentului, transmite IPN.
Proiectul de lege reglementează procedura legală de renunţare benevolă la imunitate parlamentară de către deputaţi. Ea semnifică acordul expres al deputaţilor în Parlament, adresat organelor de urmărire penală şi instanţelor de judecată, de a efectua toate procedurile legale, necesare investigării şi tragerea la răspundere penală în caz de comitere sau implicare în comiterea infracţiunilor.
„Pornind de la faptul că în societate există foarte multe suspiciuni despre implicarea clasei politice în furtul sistemului bancar. Pornind de la faptul că nu trebuie să ne ascundem în spatele imunităţii de deputat, am elaborat acest proiect de lege pentru a stimula şi instituţiile de drept să fie mai insistente în anchetele respective. Pin această iniţiativă le-am da mai multă libertate de acţiune şi i-am încuraja să fie mai incisivi în acest domeniu”, a declarat preşedintele partidului, Iurie Leancă.
Membrii partidului au subliniat că în prezent, în Moldova este o situaţie foarte dificilă: pe de o parte există instituţii nefuncţionale, politizate, care nu pot să-şi îndeplinească atribuţiile obiectiv şi transparent, pe de altă parte parlamentarii sunt protejaţi de institutul imunităţii care îngreuiază procesul de investigare a tuturor cazurilor ce ţin de aceşti deputaţi. „Noi venim cu o mână de ajutor pentru organele de drept ca să uşurăm procesul de anchetă şi investigaţie. Totodată, ne adresăm colegilor din Parlament să renunţe benevol la această imunitate toţi cei care susţin sus şi tare că nu sunt implicaţi în acte de corupţie, de furt, în cazuri de încălcare a legislaţiei”, a declarat membrul PPEM, Eugen Carp.
Acest proiect de lege se referă doar pentru actuala legislatură.