Deputaţii moldoveni au vorbit la APCE despre media propagandistă din Moldova
Deputaţii moldoveni au vorbit la APCE despre instituţiile media propagandiste din Republica Moldova şi au menţionat că este necesar de a stabili un echilibru între apărarea libertăţii de exprimare şi responsabilitatea jurnaliştilor, pentru a asigura o informare corectă şi echidistantă a publicului larg, transmite Info-Prim Neo.
Într-un comunicat de presă, remis de Partidului Liberal, se menţionează că deputatul Ana Guţu a declarat la sesiunea de primăvară a APCE că libertatea exprimării în mediile on-line e departe de a respecta toate reglementările existente pe plan internaţional, referindu-se la atacurile nejustificate din partea unor media angajate politic, precum şi a celor care sunt destinate propagandei, care promovează discursul urii rasiale, naţionale şi xenofobia.
Ana Guţu a menţionat că în Republica Moldova există „portaluri de ştiri iresponsabile”. „Aceste portaluri propagă ura rasială, naţională şi xenofobia. Din păcate, reglementările legale în acest domeniu sunt tratate uneori, inclusiv de unii oficiali internaţionali, drept un prejudiciu adus democraţiei, ceea ce nici pe departe nu este adevărat”, a spus parlamentara.
Deputatul Igor Corman a menţionat că această decizie este fără precedent, dar şi încălcările comise de NIT sunt fără precedent. „Consiliul Coordonator al Audiovizualului este o autoritate autonomă, care activează în conformitate cu legea, iar licenţa NIT a fost revocată ca urmare a încălcărilor repetate şi multiple ale legii, inclusiv pentru lipsa de pluralism de opinie, incitare la ură, propagandă făţişă în favoarea PCRM”, a declarat la Strasbourg Igor Corman, citat de serviciul de presă al Parlamentului de la Chişinău.
În cadrul întrevederii dintre preşedintele Delegaţiei moldoveneşti la APCE, Liliana Palihovici şi preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon, deputatul a precizat că NIT a fost monitorizat mai mult timp de CCA. Monitorizarea postului TV NIT a fost efectuată în baza metodologiei elaborate de experţii europeni şi acceptată de ONG-urile de specialitate. Timp de 3 ani au fost efectuate 13 monitorizări.
Sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei are loc la Strasbourg, în perioada 23-27 aprilie.