Deputații Mihai Popșoi, Doina Gherman și Dan Perciun, despre realizările guvernării PAS într-un an

În pofida greutăților, Republica Moldova a trecut etapa când soarta țării era incertă. Rătăcirea geopolitică a Republicii Moldova a luat sfârșit. Republica Moldova este ancorată ferm în câmpul valoric și în câmpul geopolitic al Uniunii Europene, a declarat Mihai Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului, deputat PAS, la conferința de presă cu genericul „PAS la raport”, transmite IPN.  

Potrivit deputatului, odată cu obținerea statutului de țară candidat, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova devine ireversibil. „Cei care muncesc în agricultură își vor putea exporta mai ușor produsele în UE grație cotelor mărite de export. Transportatorii care beneficiază de liberalizare în domeniu, vor putea mult mai lesne să-și desfășoare activitatea în întreaga Uniune Europeană. Sectorul energetic, deopotrivă, are de beneficiat de pe urma integrării Republicii Moldova în rețeaua energetică a Uniunii Europene. Inclusiv în domeniul securității și apărării, Uniunea Europeană ne sprijină, în așa fel încât statul Republica Moldova să-și poată apăra independența și suveranitatea”, a spus Mihai Popșoi.

Doina Gherman, președinta Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, a menționat că actuala guvernare a adoptat legea, care încurajează salariile egale pentru femei și bărbați, a introdus modificări la Codul muncii și Legea privind asigurarea egalității de șanse pentru a încuraja angajatorii să devină mai corecți și mai transparenți, iar angajații și angajatele să aibă dreptul de a avea salarii egale pentru o muncă de valoare egală.

Totodată, guvernarea PAS a votat modificări la Codul muncii, care asigură echilibrul dintre muncă și viață de familie, a oferit posibilitatea de a extinde concediul de paternitate și de a partaja indemnizația pentru îngrijirea copilului între soți, pentru a încuraja participarea egală a părinților la creșterea copiilor.

„Vrem să le oferim mamelor șansa de a reveni mai repede din concediul de maternitate, de aceea am aprobat un proiect de lege pentru crearea creșelor la locul de muncă pentru copiii de până la 3 ani. În primele 100 de zile, am ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice pentru ca femeile și fetele din întreaga țară să trăiască în siguranță. Am fost alături de Guvern, pentru a lansa foaia de parcurs privind abilitarea economică a femeilor din Republica Moldova. Noi avem un plan concret pentru a spori serviciile alternative de îngrijire a copiilor, a promova învățământul dual în rândul fetelor și al femeilor, inclusiv alfabetizarea digitală și financiară a femeilor”, a afirmat Doina Gherman.

Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a subliniat că, în pofida crizelor cu care se confruntă Republica Moldova, majoritatea angajamentelor sociale au fost onorate. La un an de la alegerile parlamentare anticipate, pensia minimă a fost majorată cu 68%, iar de majorări au beneficiat 308 mii de pensionari. Apoi pensiile au fost indexate cu aproape 14%. În prezent pensia minimă constituie 2278 de lei.

„Noul mecanism de indexare a pensiilor a însemnat 171 de lei în plus, în aprilie a acestui an, pentru sute de mii de oameni. Până la finalul lunii iulie, va fi votată în a doua lectură legea, care va asigura că toți cei care au muncit după pensie, vor avea dreptul la recalcul și toți vor beneficia de o creștere. În general, în ultimele 10 luni am asigurat o creștere a pensiei în medie de 900 de lei, cu 40% mai mult față de septembrie 2021. În 2016-2019, pensia a crescut cu doar 50%”, a specificat Dan Perciun.

Deputatul PAS a adăugat că alocația lunară pentru persoane cu dizabilități severe constituia, în septembrie 2021, 891 de lei, iar în prezent aceasta este de 1708 lei. Pensia minimă pentru o persoană cu dizabilități medii era de 570 de lei, iar la ora actuală ea constituie 1139 de lei.

Conferința de presă cu genericul „PAS la raport” a marcat primul an de guvernare al acestei formațiuni politice care deține majoritatea în Parlament și formează de una singură Guvernul.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.