Parlamentarii încheie cu dreptul activitatea parlamentară în anul 2013. Punctul de cotitură a fost învestirea Guvernul Iurie Leancă şi votul pentru numirea lui Igor Corman în fruntea legislativului – doi diplomaţi care au dat tonul clasei politice în a doua jumătate a anului, a declarat pentru IPN analistul politic Mihai Cernencu.
Analistul a menţionat că anul 2013 a început cu stângul, când s-a aflat despre cazul de la Pădurea Domnească. Acesta, într-un final, a generat dizolvarea Guvernului Filat şi demiterea prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc – evenimente care au dus la criză politică.
„Parlamentul a trecut prin mai multe încercări, a fost în general extrem de complicat, dar luciditatea şi maturitatea liderilor politici au dus la crearea unei coaliţii pro-europene şi ulterior la parafarea Acordului de Asociere cu UE, care a fost cireaşa de pe torta acestei guvernări”, a spus analistul.
Referindu-se la opoziţie, Mihai Cernencu a spus că aceasta a încercat cu tot dinadinsul să destabilizeze situaţia din Parlament, prin boicotări, blocări şi moţiuni de cenzură, însă fără succes.
„A fost un an complicat, cu multe semne de întrebare, dar îl încheiem cu succese. Doar câteva probleme au rămas foarte importante, este vorba de lupta cu corupţia, reforma în justiţie şi lupta cu sărăcia”, a subliniat analistul.
Şi anul 2014 se aşteaptă să fie complicat, deoarece este în prag de alegeri parlamentare ordinare. Mihai Cernencu anticipează că în Parlament vor fi auzite mesaje şi declaraţii cu tentă electorală. Guvernarea va trebui să fie atentă la opoziţie, care va încerca şi mai mult să destabilizeze situaţia şi va face declaraţii electorale.
Marţi, 24 decembrie, are loc ultima şedinţă a Parlamentului din acest an. Sesiunea de primăvară-vară începe în luna februarie.