Deputaţii europeni au înaintat guvernării un ultimatum dur, opinii

Scrisoarea celor 25 de deputaţi europeni, adresată guvernării de la Chişinău, în care se solicită respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi renunţarea la adoptarea sistemului electoral mixt în actualul context politic, reprezintă un ultimatum dur. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Am rămas impresionat de această scrisoare. Aceşti 25 de deputaţi reprezintă cinci grupuri mari din cadrul Parlamentului European. Este un ultimatum dur. În preambul se spune că relaţiile de asociere cu Uniunea Europeană nu sunt un drum cu un singur sens”, a declarat analistul politic, Nicolae Chirtoacă.

Veaceslav Berbeca, director de programe la IDIS „Viitorul”, de asemenea consideră că scrisoarea celor 25 de europarlamentari ar trebui să-i pună în gardă pe guvernanţii de la Chişinău: „Mai mulţi politicieni din UE au avertizat în repetate rânduri conducerea de la Chişinău. De această dată un grup din 25 de parlamentari europeni vin cu un mesaj dur în care autorii îşi exprimă îngrijorările”.

Expertul Aurelian Lavric, de asemenea, consideră că parlamentarii europeni au trimis politicienilor de la Chişinău, aflaţi la guvernare, un mesaj dur, însă nu au dreptul să impună un sistem electoral sau altul. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.