Deputaţii din primul Parlament vor ieşi la miting de Ziua Independenţei
Asociaţia “Parlamentul 90” va organiza la 27 august, în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare din capitală, un miting consacrat Zilei Independenţei, numită oficial Ziua Republicii, şi împlinirii a 20 de ani de la prima Mare Adunare Naţională.
Cu aceasta ocazie, “Parlamentul 90” a făcut joi, 13 august, un apel către partidele parlamentare democratice cu privire la importanţa marcării celor 20 de ani de la prima Mare Adunare Naţională şi de la adoptarea legislaţiei lingvistice, îndemnându-le să participe activ la această acţiune, transmite Info-Prim Neo.
“Zilele de 27 şi 31 august 1989 au constituit un punct de cotitură pentru istoria noastră şi e de datoria noastră să le acordăm acestor date istorice semnificaţia revenirii la democraţie şi integrare europeană” a declarat joi, 14 august, preşedintele Asociaţiei “Parlamentul 90”, Pantelei Sandulachi.
Mitingul va începe la ora 10.00, cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare. Ulterior, deputaţii primului legislativ vor ţine discursuri, pentru sensibilizarea publicului referitor la importanţa acestui eveniment pentru ţara noastră. Va fi adoptată şi o rezoluţie.
De asemenea, foştii deputaţi cer ca televiziunea publică să retransmită imaginile filmate de la prima Mare Adunare Naţională, pentru a „reaminti” poporului aspiraţiile sale.
Alexandru Arsenie, membru al asociaţiei, a menţionat că “Parlamentul 90” va cere ca noul Parlament să se întrunească înainte de data de 27 august, pentru ca acest eveniment să fie marcat corespunzător. Arsenie a recomandat noilor deputaţi să nu repete greşelile primului Parlament şi să elimine funcţionarii publici care au făcut partizanat politic.
Tentativa de a schimba Ziua Independenţei în Ziua Republicii reprezintă, în opinia foştilor deputaţi, o “sfidare a adevărului istoric”. “Partidul Comuniştilor a neglijat şi a profanat intenţionat sărbătorile naţionale, substituindu-le cu surogate de genul sărbătoarea vinului şi comemorarea puciului din 7 noiembrie 1917”, se menţionează în declaraţia asociaţiei, împărţită la conferinţă.
Cu referire la dispariţia Declaraţiei de Independenţă, Pantelei Sandulachi a menţionat că au cerut repetat Procuraturii Generale să cerceteze în ce condiţii aceasta a ars, pentru că este de neconceput că un astfel de document de importanţă naţională a fost păstrat în locuri necorespunzătoare. Totodată, Sandulachi a declarat că Declaraţia ar putea fi oarecum restabilită, dacă toţi semnatarii care mai sunt în viaţă vor semna din nou actul. În dreptul celor 48 de semnatari care nu mai sunt în viaţă, va fi indicat cuvântul “decedat”.