Deputații comuniști și socialiști au contestat la CC modificările la Legea Procuraturii

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au contestat la Curtea Constituțională modificările la Legea cu privire la Procuratură, aprobate de către majoritatea PAS. Anunțul a fost făcut de deputatul socialist Vasile Bolea, citat într-un comunicat de presă al PSRM, transmite IPN.



„Astăzi, împreună cu dl. Vladimir Voronin (președintele PCRM, n.r.), am semnat și am depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicităm verificarea constituționalității legii nr.102 din 24 august 2021 pentru modificarea legii cu privire la procuratură. Considerăm că această lege încalcă prevederile constituționale, atentează grav asupra principiilor de separare a puterilor în stat și face ingerință în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor. Ceea ce vrea să facă actuala guvernare – să subordoneze justiția și procuratura. Vor să aibă un procuror general de buzunar. De aceea, au scuipat în principiile statului de drept, nu au solicitat opinia și expertiza structurilor internaționale din domeniu și au trecut cu vederea criticile și opiniile societății civile”, a scris Vasile Bolea.

Modificările operate la Legea cu privire la Procuratură vizează instituirea unui mecanism de evaluare a activității procurorului general prin crearea unei comisii de evaluare. În eventualitatea în care comisia de evaluare acordă calificativul „nesatisfăcător” activității procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor propune șefului statului eliberarea sa din funcție. Printr-un proiect de lege, PAS a modificat și componența CSP. Astfel, numărul membrilor CSP a fost redus de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, a procurorului UTA Găgăuzia și a președintelui Uniunii Avocaților.

Deputații socialiști au susținut că prin instituirea mecanismului de evaluare a activității procurorului general puterea și-ar dori preluarea controlului asupra instituției Procuraturii. Scopul modificării legislației este de a-l demite pe procurorul general și de a pune la șefia Procuraturii o persoană obedientă PAS. De cealaltă parte, reprezentanții PAS spun că evaluarea activității șefului procuraturii generale îl va responsabiliza și-l va determina să acționeze în interesul cetățenilor.

La început de septembrie, președinta Maia Sandu a promulgat legea și a declarat că modificările operate nu au menirea să subjuge instituția Procuraturi Generale unei formațiuni politice, ci au menirea de a o scoate din captivitatea unor grupări criminale. „Noi astăzi nu avem stat de drept, ca să vină societatea civilă și să ne spună că atentăm la independența statului de drept. Noi suntem la etapa la care trebuie să creăm acest stat de drept. Noi îl vom crea și abia atunci vom avea grijă ca acest stat de drept să nu stea la cheremul politicienilor și să nu fie influențat politic. Noi avem astăzi rămășițe ale sistemului lui Plahontiuc, cu judecători și procurori care fac parte din grupări criminale”, a spus atunci Maia Sandu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.