Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cer Guvernului să anuleze interdicția la exportul de porumb în condițiile în care fermierii trebuie să se pregătească pentru campania de primăvară. Deputatul Radu Mudreac a amintit în cadrul unui briefing de presă că executivul a impus interdicție la exportul de grâu, porumb și zahăr pe întreaga perioadă a stării de urgență, adică timp de 60 de zile, lucru care a fost justificat prin lipsa unor rezerve de astfel de produse, transmite IPN.
„În același timp, anul trecut Moldova a înregistrat o recoltă record de porumb de 2,8 milioane tone. Consumul mediu anual intern de porumb în Republica Moldova nu depășește 900-950 de mii de tone. Moldova dispune de circa 1,8 milioane de tone de porumb care pot fi exportate. Și aceasta este o oportunitate pentru fermieri de a obține surse financiare pentru a se pregăti pentru campania de primăvară, având în vedere că prețul combustibilului și a semințelor a crescut deja de două ori, iar pentru pesticide și erbicide – de trei-patru ori”, a punctat Radu Mudreac.
Deputatul socialistul a menționat că o cantitate mare de porumb a rămas pe câmpuri. „Acesta nu poate fi exportat din cauza interdicției și nici depozitat, deoarece pentru aceasta trebuie uscat, iar ținând cont de creșterea prețului la gaz, prețul final al producției va crește semnificativ. Având în vedere posibilitățile limitate de uscare și depozitare, fermierii riscă să piardă porumbul, în special cel care a fost recoltat în ultimele luni sau lăsat pe câmp”, a menționat Radu Mudreac.
Socialiștii consideră că decizia Guvernului de a interzice exportul de porumb este una greșită și insistă asupra anulării acestei decizii.
Anterior și Asociația Exportatorilor de Cereale „Agrocereale” a cerut Guvernului să deblocheze exportul de porumb.