Deputații BCS au plecat de la ședința Parlamentului: Este o luptă între două tabere

Parlamentul s-a întrunit de urgență astăzi în ședință pentru a examina un proiect care prevede completarea Codului Electoral în ceea ce ține de interdicțiile de a candida a membrilor partidelor neconstituționale, ca urmare a hotărârii Curții Constituționale. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au declarat că este vorba despre reglări de conturi politice și partinice, iar ca urmare au părăsit ședința, transmite IPN.

Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a declarat că ei nu o dată au vorbit despre faptul că instanța constituțională nu trebuie să devină jucător politic, dar trebuie să apere ordinea constituțională, fiind departe de bătăliile politice. „Nu am fost auziți și, iată, am ajuns la absurd total când Curtea Constituțională aprobă întâi o decizie, ulterior alta. Și astăzi imaginea Curții este grav afectată”, a spus Vlad Batrîncea.

Potrivit lui, fracțiunea BCS, de asemenea, a chemat de mai multe ori ca starea de urgență să nu mai fie prelungită, iar Parlamentul să devină funcțional. Însă, Comisia pentru Situații Excepționale, creată pentru combaterea crizelor energetice, a ajuns să emită decizii și în ceea ce ține de Codul Electoral, care este atribuția Parlamentului. 

Vlad Batrîncea a declarat că astăzi oamenii asistă la reglări de conturi politice și partinice, aceasta fiind o luptă între doua tabere, dar în care își pierd imaginea și independența instituțiile statului.

„V-am chemat și vă chemăm să anulăm hotărârea Parlamentului privind prelungirea stării de urgență, să revenim la normalitate și să asigurăm instituțiile statului cu un mandat clar, imperativ și să asigurăm activitatea acestor instituții, astfel încât și justiția, care din păcate este compromisă, să revină la normalitate. Am ajuns unde am ajuns. Din păcate, astăzi toată țara a devenit martora acestor reglări”, a mai spus deputatul socialist.

Potrivit lui, fracțiunea BCS are propria bătălie politică, atât cu partidul de guvernare, cât și cu partide din opoziție. Dar își dorește ca toate partidele să existe într-un spațiu competitiv, toate partidele să aibă acces la media și toate partidele care corespund cerințelor legale să poată participa la alegeri.

Pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului este un singur proiect de lege care se referă la Codul Electoral, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile care stabilesc că nu pot fi alese persoanele care la data pronunțării hotărârii privind declararea neconstituționalității unui partid politic dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.